Firul prelungit de varga

2

Ce poate fi mai simplu, chiar pentru un pescar incepator, decit legarea liniei de pescuit de capatul unditei. Ca lucrurile nu stau chiar asa se poate observa aruncind o privire la pescarii de pe orice balta.

atasare_fir_la_varga_af17953.jpg

De multe ori, am observat pe malul baltii pescari cu undita care aveau firul de pescuit prins de micul inel cu care sunt dotate multe din vergile disponibile la noi. Aparent, este o modalitate facila de prindere a liniei, mai ales ca multi isi pastreaza linia pe plior, acesta fiind legat de telescopica. Este evident ca inelul, prezent in varful majoritatii "telescopicelor” din clasa de pret mica-medie, este destinat tocmai acestui scop, dar trebuie precizat din start ca solutia respectiva nu este cea mai buna. Pe langa faptul ca legarea de acest inel impiedica schimbarea rapida a liniei cand conditiile de pescuit o cer, exista si alte inconveniente. In cazul unui dril cu un peste mare sau la o tractiune puternica, determinata de exemplu de smucirea vergii pentru eliberarea liniei dintr-o agatatura, exista toate sansele ca inelul, fixat destul de superficial, sa fie smuls, avand ca rezultat pierderea liniei si eventual a pestelui (evident, mare!). In plus, este posibil ca, in timpul drilurilor, rigiditatea "picioarelor" inelului sa produca, la torsiunea vergii in dril, tensiuni ce pot duce la distrugerea varfului.

O modalitate mult mai sigura de prindere a liniei de pescuit este cea prin intermediul a doua varnisuri siliconice. Rezulta o fixare in doua puncte, care permite atat schimbarea rapida a liniei, in cazul in care situatia o impune. De asemenea, prin infasurarea unui mic supliment de fir pe varful vergii, se poate scurta sau lungi linia de pescuit sau se poate reface lungimea acesteia in cazul scurtarii ei accidentale.

Prezentam pe scurt etapele fixarii liniei de pescuit la varful unditei.
1. In prima etapa, varful unditei trebuie eliberat de inelul metalic. Acest lucru se realizeaza extrem de usor cu ajutorul unui patent. Nu de putine ori, aceste inele se pot extrage fara mare efort, fapt care da o idee clara asupra rezistentei lor. Se introduce apoi pe varful vergii un varnis scurt (5mm lungime) care sa se blocheze la 4-5 cm distanta de varful unditei.

 

2. Se introduce pe firul de pescuit un alt varnis, cam de 2-3 cm lungime, dupa care se face o bucla mare (cam 6 cm lungime) pe fir. Diametrul varnisului trebuie sa fie suficient de larg, astfel incat sa poata sa fie trecut fortat peste nodul buclei.

 

3. Deschideti bucla cu ajutorul degetelor ca in figura.

 

4. Si treceti linia de pescuit prin bucla formata, astfel incat sa se formeze o a doua bucla.

 

5. Treceti cu atentie varful unditei prin aceasta a doua bucla, ca in figura. Segmentului scurt de varnis, va bloca nodul format la o distanta de 4-5 cm de varful unditei.

6. In final, trageti al doilea varnis pe varful unditei, astfel incat sa fixeze perfect linia de pescuit, avand grija ca aproximativ o treime din lungimea varnisului sa ramana in afara varfului unditei pe fir, la fel ca si 1-2 cm din bucla, cu nodul buclei.

Procedand astfel, veti obtine o legatura perfecta a firului de pescuit la varful unditei, rezistenta si usor de inlocuit daca e necesar.
Sistemul se poate folosi si la vergile care au la varf un soi de conector, similar vergilor rubesiene, dar mult mai grosier. Tocmai pentru ca este grosier, mai ales daca varful vergii este sensibil, exista riscul sa fie dezechilibrat de greutatea conectorului. Asa ca poate fi si el inlocuit cu sistemul propus mai sus.

2 COMENTARII

  1. Aceasi metoda o am si eu pentru prinderea liniei la varga dar eu varnisul il pun la jumatatea ultimului element si firul dintre varnisul pus pe element si varnisul de vârf il infasor pe element de 7-9 ori

Adaugă Comentariu