Nodul pentru inaintas. Nodul de atasare a inaintasului la firul de pescuit.

0

Nodul folosit pentru atasarea inaintasului la firele de pescuit.

paco_cu_un_salau_pescuit_la_twister_a2c6141.jpg

Nodul pentru inaintas este unu dintre nodurile esentiale in pescuit. Folosirea inaintasului este foarte importanta in pescuitul la rapitori.

Calin Todoran, unul din cititorii revistei Aventuri la Pescuit ne-a adresat urmatoarea intrebare: 

"Buna ziua, intrebarea mea este daca trebuie (si de ce trebuie) sa folosim un inaintas de fluorocarbon atunci cand pescuim cu fir textil. Firul textil are, de obicei, un diametru mult mai mic decat monofilamentul si, desi am vazut ca e folosita des aceasta combinatie, nu stiu ce sa fac. Multumesc! Calin Todoran, Bistrita"

Ion Dumitru "Paco", colaboratorul revistei Aventuri la Pescuit, raspunde intrebarilor voastre.

Salut Calin! Intr-adevar, multi pescari de rapitor obisnuiesc sa foloseasca inaintas de fluorocarbon sau copolimer. Motivele sunt multiple.

In primul rand inaintasul de fluorocarbon are o vizibilitate redusa in comparatie cu firul textil, detaliu extrem de important in special in apele limpezi. Acelasi este motivul pentru care unii pescari isi coloreaza ultimii doi metri de textil in culori inchise, mai putin vizibile sub apa.

In al doilea rand, multi pescari de salau utilizeaza inaintasul ca pe o parasuta pentru jig. Astfel, portanta superioara generata de diametrul mai mare al inaintasului scade viteza de coborare a nalucii pe substrat, obtinandu-se evolutii cu dinamica redusa.

Un alt fapt demn de luat in considerare este rezistenta superioara a inaintasului de fluorocarbon la dintii stiucilor. Astfel, daca vrei sa obtii prezentari discrete la stiuca, folosirea inaintasului de fluorocarbon iti da o sansa in plus. Daca faci asta, verifica dupa fiecare atac sau captura ultimii 50 cm de inaintas, iar daca vei observa ciupituri sau zgarieturi, taie si leaga naluca mai sus. Astfel eviti eventualele ruperi ulterioare ale firului.

Am pescuit atat cu inaintas, cat si fara, am incercat cu firul colorat in negru, dar si in culoarea lui original, si pot sa-ti spun ca nu am observat diferente mari in numarul de prezentari sau capturi. Aici ma refer la salau si biban. La stiuca folosesc inaintas de monofilament sau fluorocarbon, in special cand pescuiesc cu voblere suspending. Flotabilitatea neutra a acestor naluci, precum si evolutia presarata cu lungi stopuri pot fi afectate negativ de folosirea strunei.

Un alt element extrem de important pe care trebuie sa-l ai in vedere este nodul dintre inaintas si firele textile. Aici, diferenta de diametru, textura si rezistenta la forfecare sunt niste parametri de tinut sub control, in special daca nu vrei surprize in timpul drilului. 

In imaginile de mai jos, ai explicate principalele etape in confectionarea nodului dublu uni-knot.

1
1. – pune inaintasul in paralel cu firul textil, dupa care fa o bucla, aducand capatul inaintasului inapoi

3
2. – infasoara inaintasul in jurul celor doua fire, trecand capatul prin interiorul buclei formate initial

3
3. – in mod obisnuit, recomand intre patru si sase spire

4
4. – repeta bucla si spirele cu capatul liniei textile, in asa fel incat sa obtii un nod similar

5
5. – in final obtii doua noduri; unul al inaintasului in jurul textilului, si celalalt al textilului in jurul inaintasului

6
6. – trage in paralel atat de capetele celor doua fire, cat si de liniile principale. Strange puternic si ai obtinut nodul.

Eu folosesc nodul dublu uni-knot, format de fapt din doua noduri, prin a caror jonctiune se realizeaza o legatura de forta. Pe langa asta, forma finala a acestui nod ii permite o curgere lina prin inele, fara influente negative asupra lanseurilor.

Fir intins!

ARTICOLE SIMILARE

0

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu