Pescuit la avat cu voblere.

1

Voblerele pentru pescuitul avatului au facut subiectul intrebarii lui Constantin Stavarachi din Suceava premiata in numarul de iunie 2010 al revistei Aventuri la pescuit.

avat_pescuit_de_razvan_mihuta_6b2f127.jpg

Voblerele sunt naluci excelente pentru pescuitul avatului. –
Razvan Mihuta, colaboratorul revistei Aventuri la pescuit, raspunde intrebarilor voastre.

Multe naluci se preteaza la pescuitul avatului mare, insa, dupa multe ore petrecute pe malul baltiilor, concluzia mea este ca voblerul este naluca numarul unu pentru pescuitul avatului.

Nu orice vobler se preteaza la pescuitul la avat, si asta din doua motive: curentii puternici, care sunt locurile preferate de vanatoare ale avatului, si pestele prada, care de obicei este obletele. Din aceste motive, voblerul trebuie sa fie unul de dimensiune medie, undeva intre 6 si 8 cm, cu profil tip minnow sau shad, apt sa fie recuperat rapid sau sa fie condus in curenti tari fara a se culca pe o parte.

Voblere de calitate, sunt stabile cand le scoti din cutie, alte voblere necesita reglaje ale ochetului, iar voblere mai ieftine, orice le-ai face, nu evolueaza corect, avand tendinta de a se apleca pe o parte sau chiar de a sari afara din apa. Cam asta e diferenta dintre un vobler de calitate si unul de duzina.

Voblere pescuit la avat
Voblere ideale pentru avat

Balistica voblerului, este un alt element care ne ajuta foarte mult in imbunatatirea distantei de lansare, de multe ori cruciala in pescuitul avatului cu voblere. Unele voblere chiar au sisteme de transfer de greutate, astfel incat sa se obtina lanseuri mai lungi. Revenind la avat, acesta depune icrele prin martie-aprilie,dupa care urmeaza o perioada de hranire intensa, pana dau caldurile mari din vara, cand mananca aproape exclusiv dimineata devreme si seara tarziu.

In toamna, cand apa se mai raceste putin, avatul incepe o noua perioada de hranire intensa. La sfarsitul primaverii, cand apa este inca in curs de incalzire, avatul se hraneste intens in straturile medii-superioare ale apei. In aceasta perioada merg voblere ce evolueaza pe la 1-1,5 m adancime, cu o vibratie mai agresiva. Optiunile personale sunt: Yo-zuri Hardcore 65, Lucky Craft  Pointer 78 sau Lucky Craft Pointer DD 78, Rapala Team Esko, Rapala Shallow Shad 7 cm etc.

In ceea ce priveste culorile voblerelor, trusa de naluci trebuie sa contina culori naturale, dar si voblere cromatice de mare vizibilitate, pentru ape tulburi sau conditii de luminozitate scazuta. Vara, avatul incepe sa manance din ce in ce mai sus, chiar in pelicula uneori. In curent este mai usor de pacalit avatul cu voblere tip minnow, cum ar fi Rapala Original de 7 sau 9 cm. De asemenea, in locurile unde apa se intoarce si avatul se hraneste la suprafata, merg popperele. Cele mai productive voblere sunt Yo-zuri 3D Popper sau Rapala Skitter Pop de 5 sau 7 cm.

Avat pescuit la vobler
Avat de 75 cm prins la vobler

Toamna, pe masura ce se raceste apa, avtul revine la obiceiurile din primavara si se retrage pe ape mai linistite si cauta locuri de ambuscada pe dupa bolovani, betoane, rupturi in mal etc. Aici reintra in carti voblerere de primavara. Evident, aceste naluci  pentru pescuitul la rapitori nu sunt singurele care prind avat. Exista multi producatori de voblere consacrati, dar acestea sunt alegerile mele personale, verificate in ani de zile pe malurile Muresului, in care am pescuit cu sufletul la gura acest minunat rapitor.

Fir intins si asteptam imagini cu primele capturi de avati.

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu