Method Feeder, tehnica si trucuri

In pescuit, inovatiile se succed rapid si ceea ce pana mai ieri era o noutate, astazi poate fi istorie. Simplul momitor parea conceput pentru vecie, doar forma si greutatea lui mai puteau fi schimbate. Vesnicia a durat vreo trei ani, azi ne gandim la dispozitive mai complexe, cum ar fi Method Feeder.

Recunosc ca la inceput nu am fost grozav de incantat de Methon Feeder, dar dupa cateva teste mi-am dat seama ca e foarte eficient. Am realizat, totodata, ca e o metoda destul de complexa, care cere pregatirea cu atentie a nadei si a momelii, destul de multa munca si ceva pricepere. Metoda cere cativa pasi, fiecare cu detaliile ei, fiind vorba de nada, pelete, modul de introducere a momelii in mould (forma in care se introduce Method Feederul pentru a fin incarcat cu nada) si prezentarea momelii.

Despre nada

De obicei, nada pentru Method Feeder este foarte fina. O caracteristica importanta a acestei nade este faptul ca semintele macinate din care este formata sunt fara coaja, ceea ce le face extrem de sensibile la nivelul de umectare. Astfel, compozitia nu trebuie sa fie deloc uscata, iar la presare sa nu fie necesar un efort prea mare. Consistenta potrivita este cea a unei prajituri bine coapte.

La prepararea nadei de feeder, o etapa importanta este sitarea, pentru care insist mereu. Eu unul sitez de doua ori nada pentru Method Feeder, pana cand devine pufoasa si lucreaza foarte repede. Nada trebuie udata treptat si fara graba, altfel poate sa devina prea umeda si nu mai are nici un efect, deoarece intarzie mult desfacerea.

Nada grosiera pentru crapi mari
Nada grosiera pentru crapi mari

Daca am terminat cu nada propriu-zisa putem trece la pregatirea peletilor. Eu folosesc micropeleti, la care adaug o mana de peleti de trei milimetri de culoare maro, pentru a atrage crapul. Peletii trebuie activati in doua etape. Prima etapa incepe in seara dinaintea partidei de pescuit, cand se toarna peste ei cca. 50-100 de mililitri de aroma, se omogenizeaza, se introduc intr-o cutie inchisa ermetic si se lasa pana dimineata. Etapa a doua are loc dimineata, inaintea de a pleca de acasa: se toarna inca 100 mililitri de apa, pentru a-i activa cu adevarat. Seara au primit aroma, dar ei lucreaza cu adevarat numai in contact cu apa. Pe malul apei, cand pregatim partida de pescuit, observam ca peletii au devenit foarte moi si elastici, semn ca sunt gata de lansare in apa.

Elemente de tehnica

Mould-ul, sau forma care ajuta la incarcarea feederului, poate sa tina o parte din nada sau sa o sfarame. Trucul pentru introducerea momelii in mould este sa punem pe fundul formei cativa micropeleti, sa asezam carligul si abia dupa aceea sa adaugam nada. Dupa presare, momeala si peletii vor sta frumos, indiferent de ce contine carligul: porumb, peleti mai mari sau viermusi.

Crap românesc de 10.500 kg prins la pelete de capsuna
Crap românesc de 10.500 kg prins la pelete de capsuna

 

Inainte de inceperea partidei de pescuit este indicat sa aruncam cateva cosulete pe vad, insa cu o alta nada, una care sa contina multe seminte fierte de canepa, grau sau porumb, pentru a aduce pestele cat mai repede in zona nadita.

Culoarea nadei este importanta, fiind stiut faptul ca pe apa limpede se foloseste culoarea galbena, pentru a iesi in evidenta, pe apa semilimpede este buna culoarea rosie, iar cand avem mult peste mic pe vadul nadit este indicata nada neagra.

Daca la nada sau la momeala se pot face mici modificari, la struna nu trebuie umblat niciodata. Un mic truc: atunci cand folosim pop-up iar pe fundul apei este verdeata putem adauga in mould o cantitate foarte mica de nada uscata. Aceasta va lucra invers, o parte din ea va urca spre pop-up, evolutie dementiala in ademenirea crapului.

Nu are rost sa introducem momeala vie in nada, ci doar, eventual, 30-40 de viermi opariti la intreaga cantitate. Cineva intreba daca e bine sa adauge porumb in nada de crap primavara si toamna. Da, se poate folosi porumb de culoare rosie, in cantitati mici, culoarea fiind potrivita acestor perioade.

 

ARTICOLE SIMILARE

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu