Corturi de pescuit la crap pe vreme rece

Corturile de pescuit la crap pe vreme rea trebuie sa
reziste cat mai bine la condens, frig si vant.

cort_pentu_pescuit_la_crap_65ceebf.jpg

Corturile de pescuit la crap sunt de mai multe tipuri dar dintre toate modelele, de departe cele mai sigure sunt cele de tip pram hood, pe cadru rigid si cu pereti dubli (twin skin). Cortul de crap trebuie sa prezinte pereti dubli pentru a tine la distanta condensul. Datorita diferentelor de temperatura dintre exterior si interior, condensul apare la orice cort, indiferent de grosimea materialului.

De pilda, am un cort Safari produs de Campmor Outdoors (Africa de Sud) dintr-un material cat se poate de rezistent. Nu e nylon, ca la corturile de crap, este o panza groasa. E un cort cu multe calitati, unii il considera cel mai bun de pe piata, dar probabil ca n-au stat in el in noiembrie sau martie. Neavand pereti dubli, face automat condens, care se transforma in gheata cand temperatura scade sub zero.

Toamna tarziu sau primavara devreme, prefer un cort clasic de crap, cu pereti dubli. La un cort twin skin, picaturile de apa ale condensului se scurg pe peretele exterior, in timp ce capsula interioara a cortului ramane uscata. Sunt modele de corturi carora li se poate adauga si o folie suplimentara de iarna (winter skin) si atunci izolarea e cu atat mai buna. Ca alternativa la peretii dubli, unele corturi sunt facute din materiale care respira, ca sa elimine singure condensul, insa chiar aceste corturi vor avea de castigat daca li se adauga o folie de iarna – si cu asta ne-am intors tot la sistemul twin skin.


Corturile de vreme rece trebuie sa aiba pereti dubli si eventual winterskin

In ceea ce priveste rezistenta la vant, corturile adopta mai multe strategii. Unele corturi sunt flexibile, pe un cadru cu bare subtiri de fibra de sticla sau aluminiu, altele sunt foarte rigide, pe un cadru cu bare groase de metal. As evita corturile cu rame din fibra de sticla, pentru ca se pot sparge si sunt greu de inlocuit. Cele cu rame de aluminiu sunt acceptabile.

Nu spun ca un cort flexibil va fi luat de vant, pentru ca nu e cazul, decat daca cedeaza punctele de ancorare, dar se zbate in toate directiile, face zgomot si nu e placut. Corturile rigide ofera un mediu mai confortabil. Trebuie ales unul solid, cu bare cat mai robuste. Va fi probabil greu la transport, dar e un neajuns cu care te poti impaca, daca vrei sa stai linistit la pescuit pe orice vreme.

Toti producatorii consacrati de corturi de pescuit la crap au modele pram hood cu sistem twin skin si exista si destule copii decente, la preturi mai mici. Pentru protectia la frig, la unele corturi se poate cumpara o podea suplimentara, mai groasa (heavy-duty groundsheet).

Podeaua aceasta e buna oricand, mai ales daca pui cortul in noroi sau pe un teren abraziv, dar avantajul ei in sezonul rece e ca reduce frigul care vine de la pamant. Castigi caldura in cort. Pus pe groundsheet, e si mai usor sa desfaci sau sa strangi cortul de pescuit, fara sa-l murdaresti.

Acest material este un fragment editat din articolul “Echipamente de vreme rece” de Vlad Pavlovici, publicat in numarul 102 (martie) al revistei Aventuri la pescuit.


 

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu