Crapi, nada, monturi si momeli de crap pe apa rece. II

0

Venisem pentru 48 de ore. O partida de pescuit la crap mai scurta era insuficienta ca sa ne dam seama de efectele prenadirii, cel putin teoretic. Practic, efectele s-au vazut imediat.

robert_nicolae_cu_un_crap_de_9kg_c87a83f.jpg

Rezulate Imediate
La nici o ora de la instalare, si-a facut aparitia si pestele. „Primul mustacios pe anul asta!” a zis George, tinand in mana un ciortan de jumatate de kilogram. Nu mi-a picat bine un „baboi“ luat chiar atat de repede, bine  macar ca era mic. Un al doilea peste pescuit in scurt timp mi-a confirmat ca n-am de ce sa-mi fac griji. George privea uluit la un caras care cu greu putea fi estimat la vreo 300 de grame. Ca sa nu faca o tragedie, a zis ca e numai bun pentru dus acasa. Imediat, a venit si  al al treilea. „E mare?” l-am intrebat. Nu, a zis George, nici nu pare sa fie peste. O rosioara cu putin mai mare ca palma, sfidand carligul Fang X 6, plutea in aer, suspendata de firul lansetei. George ramasese fara cuvinte. „Oare ce-o fi pus pe firul de par?” ma intrebam usor amuzat de situatia in care se afla partenerul meu. Dupa nici 10 minute, intrebarea avea nevoie de un raspuns. A patra captura era un biban! „Lin are balta?” a oftat George, aruncandu-mi o privire pierduta. Am ras amandoi si distractia a continuat.

Inca un ciortan de jumatate de kilogram, venit la monturile mele cu porumb. Am scos porumbul si am ramas doar pe boilies. Nu voiam sa concurez cu George. Caras, ciortan, rosioara la bile solubile nu era o surpriza prea mare pentru mine. Dar biban? La bird food? Asta schimba intreaga mea perceptie asupra comportamentului pestilor rapitori si asupra pescuitului in general.

Inele pentru pescuit cu viermusi: prind tot ce misca.
Inele pentru pescuit cu viermusi: prind tot ce misca.

O scurta vizita pe vadul lui George mi-a adus raspunsul. In trusa de pescuit larg deschisa pe masa, aproape fiecare montura se termina cu un maggot clip, cunoscutele clipsuri pentru viermusi de la Korda. Intelegeam in sfarsit. Bibanul nu venise la birdfood, ci la un bogat buchet de viermusi. Considerand ca e un moment bun pentru confesiuni, George a recunoscut ca, inca din faza de prenadire, folosise viermusi in nada. Urmau sa fie asul din maneca (sau din montura) intr-o competitie „amicala” contra nadei mele. Nu s-a inselat foarte mult. Scorul era 4-1 in favoarea lui.

nada asezonata cu viermusi
Viermusi vs boilies = ciortan vs crap mare.

Incepe actiunea la crap
Biiiiiiiip… Un sunet ascutit ne-a intrerupt conversatia. Venea dinspre vadul meu. De pe vadul lui George, am parcurs cei 30 de metri pana mine intr-un singur pas. Am intepat si o vibratie scurta in varful lansetei mi-a spus ca aveam peste. Fang Twister-ul intepase perfect pe mijlocul buzei de jos. Dar lucrul cel mai interesant a fost ca pestele a tras cand nu eram pe vad. Putea fi o intamplare… sau nu. Am decis sa mut tabara mai departe de vad si, din acel moment, linistea a fost obligatorie, lucru pe care i l-am recomandat si lui George.

Pescuiam aproape de malul din stanga mea, in apropiere de stuf, iar adancimea apei nu depasea 70 cm. Dupa-amiaza am mai punctat de cateva ori ori. Ciortani de 4-5 kg, numai buni sa-mi dea incredere intr-un rezultat mai interesant. Intre timp, George isi facuse suma de rosioare si trecuse direct pe bile tari. Club Mix de 18 mm. Solubilele nu erau o solutie. Prindeau mai rar ca viermusii, dar tot peste cat palma.

La apusul soarelui, trasaturile au incetat brusc. Ca si cum cineva ar fi inchis usa de la cantina. Profitand de acalmie, am orbecait in noapte printre firele de stuf din malul pescuit si am mai nadit cu inca 1 kg de boilies. Cate o mana de nada la fiecare montura. Trebuia sa mentin doua lucruri care lucrau in favoarea mea: mesele gratuite, cu care obisnuisem crapii in ultima perioada, si linistea.

Pe la 6 dimineata, intr-o ploaie mocaneasca de primavara, George nadea de zor cu cobra. „N-am dormit toata noaptea”, a zis el nervos. Beep-beep-beep-beepbeep, uite asa a tinut-o statia mea! Cred ca am strans toata rosioara si carasul la mine. „E de la asul din maneca”, i-am replicat eu, incercand sa par spiritual. Evident,  gluma a fost gustata doar de mine. Mi-am reimprospatat monturile cu bile tinute in dip, dupa care m-am intors la George cu o cafea calda si un invizibil steag alb. Scontam o eventuala impaciuire.

In urma unei noi mini-strategii, am decis amandoi ca el sa sa nadeasca in continuare cu viermusi si seminte vadul compromis, dar sa mute monturile la 10-15 metri distanta de „zona viciata”. I-am adus aminte teoria conform careia crapii mai „imbracati” sunt atrasi de „galagia” facuta de pestele mic, dar patruleaza in afara zonei respective. Pe la ora zece, in ploaia marunta, un crap de vreo 6 kg s-a lovit de aceeasi dilema, Red Herring sau Fang Twister? Lacom, le-a ales pe amandoua. Twisterul isi invatase lectia bine si l-a scos pe mal.

Dupa-amiaza, noua strategie abordata de George a inceput sa dea roade. Un crap decent a venit la Club Mix-ul insotit de cateva pelete cu acelasi nume, prezentate izolat intr-un saculet de PVA. Norii nu prevesteau vreo schimbare in bine a vremii, dar George era increzator in schimbarea norocului. A plouat toata ziua. Am prins mai putini crapi decat in prima zi. George a strans trei crapi izolati, nu mai mari de 5 kg. La mine, a intrat unul singur, de 9 kg. Spre seara, i-am dat un telefon lui Stefan. Am inteles de la el ca, in sezonul trecut, prinsese crapi ceva mai mari si, in mai toate partidele, aparea cel putin un crap de doua cifre.

Robert Nicolae cu un exemplar de 9 kg
Boiliesurile incep sa-si faca efectul. Robert Nicolae cu un crap de 9 kg

Acum era noapte, ploaia continua sa ne puna nervii si echipamentul la incercare. Avertizorii… la fel de tacuti. Oare sa mai nadesc? Imi trebuia un pic de curaj sa ma aventurez iar prin noroaiele trezite la viata de ploaie. Am iesit din cort cu inca un kilogram de boilies. De data asta, de 18 mm. Nedipuite. Am pus aceleasi bile si pe monturi. Era 11 noaptea, 6 grade Celsius, si cotrobaiam prin stufurile pline de apa. Oare merita? Fara indoiala ca da!

3 Anotimpuri in numai 12 ore
De dimineata, ploaia s-a oprit. Amenintarea norilor, nu. Pusesem cafeaua pe aragaz cand un tiuit interminabil m-a facut sa vars ibricul in cort. Am sarit pe lanseta si am intepat. La capatul firului, carligul se imprietenise cu un peste de alt calibru. Nu l-am fortat. Dupa un sfert de ora, scoteam o „oglinda“ de 12,8 kg. Cele „doua cifre“ venisera la masa. George, aflat inca la granita dintre vis si realitate, se uita buimac la pestele de pe salteaua de primire. Tot la boilies? Nu, la viermusi! i-am raspuns in gluma.

Robert Nicolae cu un crap oglinda
Robert Nicolae: Cui nu-i place sa se vada intr-o „oglinda“ de doua cifre?

In ziua aceea, am avut trei anotimpuri in 12 ore. La pranz, a aparut soarele si am inceput iar drilurile. Cativa crapi trecuti de 6 kg pentru George si cativa la mine. Dupa-amiaza, trasaturile au incetat, ca dupa un program stabilit dinainte, in schimb s-a intors ploaia. Cu asta, partida noastra s-a terminat si ne ramanea doar sa tragem concluziile. Toata prenadirea daduse roade. Chiar daca George pierduse startul, reusise sa transforme o nada contraproductiva intr-una care sa creeze preocupare pestilor si punctase in afara zonei nadite.

La mine, pestele asociase locul nadit si nepescuit cu unul bogat in hrana si capatase incredere. Vremea in continua schimbare facea ca pestele sa urce spre ape mai putin adanci cand soarele incepea sa incalzeasca malurile lacului. Boiliesurile isi facusera treaba, la fel si monturile.

Pescuitul in margini, unde apa stia sa castige cateva grade timide, fusese mult mai productiv decat cel in larg. Iar bilele mari nu ma dezamagisera. Cui nu-i place sa se vada intr-o „oglinda“ de doua cifre?

Pentru vizualizarea primei parti a articolului "Crapi, nada, monturi si momeli de crap la inceput de sezon." semnat de catre Robert Nicolae, click pe: Crapi, nada, monturi si momeli de crap la inceput de sezon.
Urmariti constant rubrica pescuit la crap  si site-ul www.pescuitpursisimplu.ro
Acest material a fost publicat in  revista Aventuri la Pescuit  nr. 91-aprilie-2010

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu