Fire textile folosite la monturi pentru pescuitul la crap

Firele textile pentru pescuitul la crap sunt printre cele mai vechi materiale de monturi de pescuit cunoscute.

fire_textile_folosite_la_realizarea_monturilor_pentru_pescuit_la_crap_75f4050.jpg

Fire Textile
Cand spun fire textile nu ma refer aici la sfori subtiri sau ate de papiota, care trebuie sa fi fost folosite in preistoria pescuitului, ci la crapi capitali omologati la inceputurile epocii moderne. Recordul national al Angliei prins de Richard Walker in 1952 a fost prins cu un forfac cu fir textil. Ca fapt divers, pentru ca am amintit de modesta ata, exista pescari care continua sa o prefere. Si nu sunt incepatori. Shaun Harrison noteaza undeva ca, din punctul lui de vedere, firul de par (doar firul de par, nu si restul forfacului) trebuie facut din cel mai suplu fir textil posibil si pentru asta foloseste o ata speciala de matisaj.Dezvoltarea lumii crapiste a facut sa apara si in acest domeniu fire textile pentru monturi ultra-specializate, in locul firelor textile de uz general. Materialele utilizate la realizarea firelor textile sunt in primul rand fibre Dyneema sau Spectra, combinate cu poliester si alte fibre sintetice, cu diverse caracteristici. Motivele pentru care multi – daca nu cumva cei mai multi – pescari de crap prefera forfacul din fir textil sunt finetea, supletea si robustetea materialului. Firele textile asigura o prezentare naturala a momelii, cu o miscare apropiata de cea a nadelor libere. E un punct de vedere acceptat de aproape orice pescar de crap – crapul aspira mai usor un fir textil suplu si de multe ori, crapul, nici nu-si da seama ca a luat si carligul de pescuit. Mai ales in cazul unor crapi naivi, fara experienta monturilor in sistem C&R.

Ce sa aleg din multitudinea de fire textile pentru pescuit? aceasta e Intrebarea.
Ce sa aleg din multitudinea de fire textile pentru pescuit? aceasta e intrebarea.

Exista o mare diversitate de fire textile specializate pentru forfac si monturi de pescuit la crap. Daca in trecut, in cazul firelor textile pentru forfac, nu se puneau decat problemele fundamentale rezistenta si diametru, pescarul de crap de astazi isi poate alege firul textil si in functie de aspecte mai subtile, cum ar fi culoarea, tesatura sau comportamentul firelor textile sub apa. Culoarea firelor textile tine de camuflaj, lucru care poate sa conteze prea putin pe baltile maloase, fara transparenta, dar are rolul lui in ape limpezi. Tot pentru camuflaj, unele fire textile sunt construite in mai multe tonuri. La vedere, acest tip de fire textile par colorate strident, cu pete albe, negre, maronii sau verzi, dar sub apa aceste pete intrerup conturul firului textil, daca se poate spune asa. Materialul nu se mai vede ca un fir textil drept, ci se integreaza in mediu. O influenta asupra monturii o are si faptul ca firul textil de forfac pluteste sau se scufunda. Sunt fire textile flotante, neutre sau fire textile pentru monturi de pescuit la crap scufundatoare. Exemple: Sufix Herculine Blend, Korda Supernatural, Kryton merlin, Silkworm sau Super-Nova.

Trebuie spus aici ca, in situatii grele, unii pescari de crap trec de la firele textile pentru forfac la fire textile de inaintas. Firele  textile de forfac pentru pescuitul la crap se produc de regula pana la rezistenta de 25 lb, in timp ce firele textile de inaintas incep de la 30 lb. La pescuitul crapului in agatatura, aceste fire textile de inaintas ofera avantaje clare pentru forfacuri si monturi de crap, compensand din plin faptul ca sunt ceva mai groase. Exemple de fire textile folosite la monturi si forfacuri specializate in pescuitul la crap: Kryston Quicksilver, Korda arma-Kord. In ultimii ani, apar si fire textile de forfac speciale pentru  pescuitul crapului in agatatura, cu rezistente de 30-40 lb. Exemplu de fir textil specializat in pescuitul de crap in agatatura: Nash armourbraid.

In curand, in cadrul sectiunii pescuit la crap, vom prezenta urmatoarele tipuri de fire textile utilizate la realizarea monturilor de crap.
Pentru informatii si articole noi urmariti constant rubrica pescuit la crap  si site-ul www.pescuitpursisimplu.ro
Acest material a fost publicat in  revista Aventuri la Pescuit  nr. 92-mai-2010

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu