Pescuit la crap. Monturi, nade, strategii de pescuit la crap

2

Zi de zi citim in presa de specialitate despre recorduri personale, nationale si mondiale doborite pe un anumit lac, cu o anumita montura, cu un anumit tip de boilies etc. Citiva dintre noi, pescari de crap incepatori sau avansati, obsedati de depasirea recordului personal analizam in amanunt factorii care conduc la reusita “norocosului” pescar si in cele mai multe cazuri suntem tentati sa dam vina, gresit zic eu, pe Zeita Fortuna.

preyentare_de_crap_8e90c88.jpg

Cetatene Snake Bite, iei in casatorie pe cetateana Korda Longshank?

Cu toate ca nu am cine stie ce vechime in pescuitul crapului cu mijloace moderne, hai sa-l numesc si eu “carp-fishing”, am incercat mereu sa privesc dincolo de “teoria norocului”si sa inteleg ce anume a dus la prinderea unui anumit exemplar, la un moment dat, cu o anumita montura, in conditiile meteorologice existente in acel moment etc.

Asa cum am subliniat inca de la inceput, poate multi dintre noi inca dau vina pe noroc atunci cand cineva isi depaseste recordul personal sau reuseste sa puna pe mal un exemplar trecut de bariera de 20 kg, dar daca este vorba de altceva? Oare Tim Paisley a avut noroc la toti cei noua crapi peste 25 kg capturati? Nu cred.

In ultimul an am reusit sa-mi depasesc de doua ori recordul personal, pe doua locuri diferite, in anotimpuri diferite, dar la aceeasi montura si la aceeasi nada pe care o folosesc cu foarte mare incredere de cand am invatat sa o prepar de la Andrei Vladeanu. Ultimul concurs la care am participat impreuna cu Razvan si Coco l-am terminat cu o medie de 11,7 kg si cu un exemplar de 20,6 kg, care a reprezentat si captura competitiei. In acest articol nu o sa va explic cum se leaga o anumita montura pentru boilies scufundator sau pop-up, deoarece acest lucru a mai fost scris de multe ori, mai cu seama in aceasta revista. Si de catre ce pescari celebri! O sa va arat, insa, ce monturi folosesc eu atunci cand am ca scop principal doborarea recordului personal si, lucrul cel mai important, o sa va vorbesc de compatibilitatea anumitor materiale, deoarece nu orice carlig se preteaza unei moturi rigide cu Amnesia, la fel de bine cum nu orice material de forfac se preteaza unei monturi combi. Tot ceea ce urmeaza a fi prezentat in acest articol este bazat pe experienta personala si daca aceste observatii m-au ajutat pe mine in depasirea recordului personal, de ce nu ar ajuta si pe altcineva?

Pana la monturi insa, vreau sa vorbesc si despre alti cativa factori pe care eu ii consider decisivi in capturarea exemplarelor mari de crap.

In primul rand, localizarea. Imi place foarte mult sa ma relaxez si sa privesc lacul in cautarea anumitor semne care pot trada prezenta unui crap intr-un anumit loc, la un moment dat. Imi place sa ma consider un “vanator de crapi” si pescuiesc ca atare, intinzandu-le capcane in locurile in care cred ca vor veni la masa mea in acel moment al sezonului. De obicei pescuiesc pe lacuri pe care le cunosc destul de bine si stiu in ce loc a fost prins un anumit exemplar, de catre cine, la ce nada, informatii foarte utile in vederea alegerii zonei pe care o sa pescuiesc. Nu as face o partida de pescuit in care scopul principal este doborarea recordului personal pe un lac pe care nu-l cunosc. Pur si simplu nu-mi place ideea si de aceea refuz sa fac acest lucru.
Despre localizarea crapilor in ape care le pescuim pentru prima data s-a mai scris si nu are rost sa repet ceea ce deja ati mai citit.

Zgomotul si importanta lui intr-o partida de pescuit
Nu spun ca eu as fi un tip care nu face deloc zgomot, dar daca pot evita acest lucru cat mai mult posibil atunci de ce nu as face-o? O sa fiti surprinsi cate partide de pescuit puteti strica doar prin simplul fapt ca sunteti prea zgomotosi pe mal.

Am vazut acest lucru in timpul unei partide de pescuit impreuna cu Andrei. Aveam mereu vizitatori pe timpul zilei, lucru care ducea inevitabil la galagie. Aceasta era si perioada in care nu aveam nici o prezentare. Imediat cum lucrurile se linisteau pe mal, incepeau si trasaturile. Un exemplu mai bun de atat nu cred ca se poate da, iar daca nu asistam la asa ceva poate nu credeam. Incerc mereu, pe cat posibil, sa asez tabara facand cat mai putin zgomot, incerc sa am cat mai putini vizitatori in cursul unei partide de pescuit si intotdeauna incerc sa evit sondatul apei si naditul cu racheta. Va sfatuiesc sa faceti cat mai putin zgomot mai ales atunci cand pescuiti aproape de mal si o sa fiti surprinsi cat de mult se vor schimba rezultatele.

Cateva cuvinte despre nada
In ceea ce priveste nada, pot spune ca in ziua de azi exista foarte multe firme care produc nada de cea mai buna calitate. In urma cu doi ani citeam un articol dintr-o revista englezeasca si cineva spunea ca in momentul de fata este mai greu sa gasesti o nada proasta decat una buna. Sunt total de acord cu aceasta idee.
Avand in vedere ca am invatat sa lucrez cu ingrediente SBS si Solar, acestea sunt singurele in care am incredere si daca am avut rezultate cu ele de ce le-as schimba?

Pescuiesc exclusiv la boilies home-made, niciodata cu ready-made-uri din doua motive: primul motiv este acela ca nu am incredere in ready-made-uri. Al doilea motiv are in vedere durata partidelor de pescuit, care de obicei este destul de lunga si nu cred ca ready-made-urile, oricat de bune ar fi, ar face fata, cu toate ca pescari celebrii precum Ken Townley sustin ca ready-made-uri ca Trigga, Trigga Ice si 3D ar fi concepute pentru partide lungi.

Mai mereu incerc sa am doua tipuri de boilies cu care sa pescuiesc; un fishmeal de lunga durata si de o calitate foarte buna si un birdfood mai slabut din punct de vedere nutritiv, de scurta durata, puternic aromat.
Obisnuiesc sa imi tin boiliesurile pentru carlig intr-un dip nutritiv pe care il pastrez din partea lichida folosita la prepararea lor si am mereu la mine boiliesuri alternative. Imi place schimbarea si mereu tin in geanta 2-3 borcane cu boiliesuri de ac in dipuri de arome diferite fata de cea cu care pescuiesc si nadesc.

Iata doua exemple de dip-uri nutritive pe care le am mereu la indemana:
Dip pentru birdfood:
-30% Attractamino SBS
-30% Multimino PPC SBS
-20% Attract Natural SBS
-10% CSL sau Whiskey Link SBS
-1 lingura Betaina HCI SBS
-aroma pe care o doriti – 10 % (eu prefer aromele de fructe Cranberry EA de la SBS si Nutrabaits, Strawberry Jam de la SBS, Ester Strawberry de la Solar si Loganberry de la Nutrabaits).

Dip pentru fishmeal:
-60% Stimulin Amino Solar
sau
-30% Attractamino SBS
-30% Multimino PPC SBS

-20% Attract Natural SBS
-10% CSL SBS
-1 lingura Betaina HCI SBS
-1 lingura GLM SBS sau Nutrabaits.
-1/2 ligurita Official Secrets Squid & Octopus Solar
-aroma pe care o doriti -10 % (eu prefer aroma de Squid & Octopus de la SBS, Caviar de la Nutrabaits, Fresh Smoked Salmon si Squid&Octopus Koi Rearer de la Solar).

Folosesc boiliesuri pop-up doar in anumite situatii si anume atunci cand fundul este malos sau exista resturi de vegetatie putrezita, dar in principiu prefer boiliesurile scufundatoare daca substratul este curat. Cornel Rosioru ar spune ca exemplarele mari nu se prind la pop-up, ci la boiliesuri de fund, fapt demonstrat intr-o partida de pescuit din vara anului trecut, atunci cand a reusit sa captureze un exemplar de 20 kg la o montura clasica pentru boilies scufundator.
Atunci cand folosesc pop-up-uri, le prefer pe cele de la Solar (Pineapple, Cream & Butyric, Top Banana, Winter Secret, Dayglo Pink, Black & Blue), Nash (Fluoro Pineapple, Monster Pursuit Plus) si Mainline (Pineapple, Tutti Frutti Hi-Vis).

Monturile
Am ajuns si la ultima parte a acestui articol, partea mea favorita. Arsenalul meu de monturi este alcatuit din patru tipuri distincte, pe care le folosesc cu foarte mare incredere si care nu m-au dezamagit niciodata.

1. Montura rigida cu Amnesia:
O sa incep prin a va prezenta una dintre monturile mele favorite pentru boiliesuri scufundatoare si anume montura rigida cu Amnesia. Dupa cum ii si spune numele monturii, materialul de forfac este Amnesia, un fir fara memorie conceput pentru pescuitul marin de catre firma Sunset si care a fost preluat de catre pescarii de crap, impunandu-se in scurt timp ca fiind cel mai bun material pentru monturile rigide.

Carligele indicate pentru acest tip de montura sunt cele produse de Gamakatsu (modelele Super Snag si Specialist) si cele produse de Korda (modelul Longshank X). Neaparat modelul Longshank X, deoarece spre deosebire de fratele lui Longshank este mai greu si imbunatateste efectul de balama al monturii.

2. Montura clasica pentru boiliesuri scufundatoare:
A doua montura pe care o folosesc este montura clasica pentru boiliesuri scufundatoare. In cazul acestei monturi materialul de forfac este unul dintre renumitele fire produse de firma Kryston si anume: Snake-Bite, Snake-Skin, Mantis, Mantis Gold (fire cu camasa) sau Merlin, Supernova (fire “moi”), Quicksilver(daca avem agatatura), in rezistenta de 25lb.
Pentru aceasta montura folosesc carlige cu tija scurta si deschidere mare, cum ar fi Super Snag de la Gamakatsu sau Wide Gape de la Korda.

Puteti folosi orice carlig va place si in care aveti incredere, insa eu raman fidel modelelor mai sus amintite. Optional puteti adauga o bucata de shrink tube Carp System sau Korda peste nodul fara nod pentru a forma un unghi de 45 de grade, care sporeste eficacitatea monturii. Nu uitati varnisul siliconic de pe tija carligului.

3. Montura “The Claw”:
Acesta montura a fost conceputa de cei de la Korda, este favorita mea si mi se pare una dintre cele mai eficace monturi pentru boiliesuri scufundatoare daca este realizata corect.

Aici am inlocuit firul Korda Hybrid (care nu mi se pare o mare realizare pe cat se credea la inceput) cu Snake-Bite de la Kryston, restul ramanand la fel si anume: carlig Korda Longshank sau Longshank X, anou rotund Korda in loc de varnis siliconic si shrink tube Carp System sau Korda pentru a forma unghiul de 45 de grade. Firul Snake Bite se decojeste pe bucata care formeaza firul de par si 1-2 cm deasupra carligului.

4. Montura combi:
A patra si ultima montura poate fi folosita atat pentru boiliesuri scufundatoare, cat si pentru pop-up-uri si snowman. O montura combi presupune doua parti diferite: una rigida si una supla. Multi pescari prefera sa o realizeze prin decojirea camasii unor anumite fire precum Mantis, Snake-Bite, Snake-Skin etc.

Eu prefer sa realizez aceasta montura in stilul Steve Briggs din doua parti diferite si anume: prima parte (cea rigida dinspre plumb) este din Amnesia, iar a doua parte (cea supla de care este legat carligul) este formata dintr-un fir moale, matasos, din gama Kryston (Supernova, Merlin sau Silkworm). Partea supla, legata de obicei cu Merlin, o atasez celei rigide printr-un vartej flexibil sau anou Korda.

Daca folosesc aceasta montura cu un boilies pop-up, aleg marimea boiliesului in asa fel incat sa se echilibreze cu greutatea carligului. Putem, de asemenea, sa adaugam o simpla alica de plumb deasupra carligului. Daca folosesc snowman, atunci caut, si in acest caz, sa echilibrez cat mai bine montura, alegand corect diametrul bilelor (exemplu: bila scufundatoare de 20mm cu pop-up de 16mm). Ca o variatie putem folosi si doua boiliesuri pop-up cu conditia sa echilibram montura cu o alica sau cu plumb maleabil Heavy Metal de la Kryston.

In cazul acestei monturi folosesc carlige Longshank de la Korda, Seria 5 de la Fox sau C8 de la Owner.
De asemenea, varnisul siliconic este inlocuit cu un anou rotund Korda si, pentru siguranta, se poate adauga shrink tube Carp System sau Korda deasupra nodului fara nod.

Prefer shrink tube-ul Carp System deoarece este mai gros si rezista mai bine socurilor din timpul drill-urilor.
Imi plac foarte mult carligele Korda si noua gama Gamakatsu deoarece sunt acoperite cu un strat de teflon care le face sa alunece mai bine si devin, totodata, mai discrete sub apa. Firma Fox a scos anul acesta o noua gama de carlige Teflon Arma Point care pare a fi o copie fidela a celor de la Korda.
Folosesc numai varteje Korda si Fox din noua gama cu invelis mat, cu toate ca unii pescari din presa britanica sustin ca vartejele care lucesc sub apa nu ar speria crapii, ci mai degraba i-ar face curiosi si i-ar atrage in zona respectiva. Pur si simplu eu nu am incredere in aceasta teorie si din aceasta cauza le evit pe cat posibil.

Acestea sunt monturile si materialele pe care le folosesc in mod regulat.
Dupa cum am mai spus si la inceputul acestui articol, m-am axat mai mult pe compatibilitatea materialelor care alcatuiesc montura decat pe modul lor de legare.
Cel mai important lucru care trebuie luat in seama atunci cand ne procuram materialele pentru monturi este acela de a nu face rabat de la calitate.

Montura este cea mai importanta parte din echipamentul pescarului de crap, partea care intra in contact cu posibilul record personal. Daca montura nu este de cea mai buna calitate si nu este legata corect, atunci ea va ceda in contact cu pestele, iar noi degeaba am facut atata efort, degeaba avem lansete si mulinete de mii de euro, degeaba avem “bile” de cea mai buna calitate, degeaba am cheltuit mult pentru o partida de pescuit.

Sper ca informatiile din acest articol sa va ajute sa va doborati recordul personal sau sa va imbunatatiti media capturilor la concursuri si data viitoare cand vecinul sau cineva de pe balta prinde un exemplar trecut de 20kg, va rog frumos, nu mai dati vina pe noroc.

Steve Briggs
“Cred ca firele cu camasa nu sunt destul de rigide pentru montura combi. Cred ca sectiunea de nailon rigid este mult mai potrivita (buna), pentru ca montura combi sa lucreze perfect. In general folosesc nylon rigid de 20-30lb pentru sectiunea rigida si un fir matasos, moale, de 25lb, pentru partea supla.”

Cornel Rosioru
“Sunt un adept convins al monturilor combi. Le folosesc cu mare incredere cand pescuiesc dupa crap mare, cu doua mentiuni: folosesc numai o bila de fund si carlige mici, numarul 6.”

Simon Crow
“Imi plac momelile scufundatoare. Prefer sa merg pe ideea ca un crap nu poate identifica un carlig pe fundul unui lac, asa ca nu o sa se sperie neaparat, pentru ca daca l-ar putea identifica nu ar mai fi prins niciodata.”

Andrei Vladeanu
“Ken Townley a scris mult despre reticienta crapului mare fata de pop up. La randul lui, Steve Briggs spune ca firele cu invelis nu sunt destul de rigide pentru combi rig-uri. Teoretic, sunt de acord cu amandoi. Practic, in ultimii doi ani am prins patru crapi trecuti de bariera celor 20 de kilograme, iar pe toti patru i-am luat la snowman cu o legatura simpla, facuta din Mantis Gold, decojit un centimetru deasupra carligului.”

Rob Hughes
“Alege un carlig care este potrivit pentru marimea gurii pestelui pe care il cauti, decat sa alegi unul potrivit pentru marimea momelii pe care o folosesti.”

2 COMENTARII

Adaugă Comentariu