Nade si momeli de pescuit la crap in partide scurte

Nadele si momelile de pescuit la crap in sesiuni scurte trebuiesc alese in functie de particularitatile baltii pe care pescuiti.

pompiliu_mihai_cu_un_crap_pescuit_la_una_din_retele_sale_de_succes_7087227.jpg

Continuam seria sfaturilor lui Pompiliu Mihai in ceea de priveste pescuitul la crap in partide scurte.
In articolul de fata, Mihai ne vorbeste despre nadele, momelile si retele de nada pe care le foloseste la partidele sale de pescuit cu timp limitat.

“Folosesc atat boiliesuri, cat si seminte, pasturi sau pelete. Pregatirea lor dureaza cateva zile si trebuie facuta din vreme. Pentru
cei interesati de modul de preparare al nadei, iata mai jos retetele mele pentru porumb si boilies. Cele doua retete au la baza fainuri de peste si carne, aditivate cu extracte naturale si arome de mare atractie.”

Retete de boilies
– 1 kg SOURCE
– 2 ml Salmon Oil Palatant
– 6 ml Shellfish Concentrate
– 20 ml Amino Liver Sense Appeal
sau
– 1 kg CLUB MIX
– 3 ml Tangerine Oil Palatant
– 7 ml Squid & Octopus Koi Rearer
– 5 ml Liquid Candy Sweetener
– 20 ml Stimulin Amino

Reteta pentru porumb
– Se alege porumb de calitate, cu boaba intreaga, nu sparta.
– Se pune porumbul intr-o galeata mare si se adauga apa. Nivelul apei trebuie sa fie in jur de 10 cm peste nivelul porumbului.
– Se adauga 100 g de zahar si o lingura de sare pentru fiecare kilogram de porumb.
– Se adauga un lichid nutritiv ieftin si bun, de exemplu eu folosesc 30 ml melasa pe kilogramul de porumb.
– Optional, se adauga aroma, de regula arome dulci si arome de fructe. Aici fiecare are preferintele lui.
– Se lasa porumbul la inmuiat minim 24 de ore, dupa care se fierbe 30-40 de minute, se acopera cu un capac si se lasa alte 24 de ore sau mai mult. Cand incepe sa fermenteze, e gata.

Mihai Pompiliu cu un crap pacalit la una dintre retele sale de succes
Mihai Pompiliu cu un crap pacalit la una dintre retele sale de succes

Am pescuit cu ele si pe balti salbatice si au prins bine. Incerc sa pescuiesc cat mai mult timp cu aceeasi reteta de boilies, mai ales daca pescuiesc pe acelasi lac si, cu atat mai mult, pe acelasi vad. Consecventa de a lucra doar cu una sau doua retete de boilies este o problema pe care o observ la pescarii de crap cu care intru in contact.

Multi pescari fac schimbari inutile. Azi dau cu boiliesul X, maine cu Y, poimaine cu Z si tot asa. Daca ii intrebi de ce au trecut de la un boilies la altul, raspunsul e ca vor ceva nou. As intelege sa schimbe un boilies cu care n-au prins, desi nici asta nu e corect, s-ar putea sa nu fi fost vina boiliesului, dar ce rost are sa schimbi nada cu care ai avut succes? Mai ales incepatorii au impresia ca, sarind permanent de la o nada la alta, vor descoperi una extraordinara, cu care vor goli balta.

Ar fi mai castigati daca si-ar alege un mix de boilies si ar pescui cel putin un sezon cu el, inainte de a trage concluzii. Pescarii cu rezultate constante nu schimba nada. Mai repede schimba locul, strategia sau montura, dar nada e un element in care au toata increderea.

De obicei, pescuiesc cu boiliesuri tari, invelite in pasta solubila. Dupa ce le-am rulat, le pun la uscat cateva zile in ladite de plastic, pe un singur rand si cat mai aerisite, ca sa se usuce usor. Boiliesurile pe care le folosesc pentru nadire sunt de 22 mm.


Mihai foloseste pelete de 6 mm si 9 mm si boiliesuri de 12 mm-16 mm

Am ajuns aici dupa ce am incercat si boiliesuri de 18 mm si 20 mm, dar le prefer pe cele de 22 mm pentru a castiga in distanta, la nadirea cu bastonul. Am observat ca, odata ce s-au uscat, ajung la 20mm, dar raman suficient de grele, zboara foarte bine si pot sa le arunc cu un baston de 20 mm. Daca n-ar fi uscate, ar trebui sa folosesc un baston de 24 mm, ceea ce ar implica un efort mai mare.

Inaintea partidei, imi pregatesc si saculetii de PVA si pasta de boilies. Aceste doua metode de nadire – pasta si saci solubili – mi-au adus cele mai bune rezultate. Pentru saculeti folosesc pelete de 6 mm si 9 mm si boiliesuri de 12 mm-16 mm, iar pasta are aceeasi compozitie ca si boiliesurile intregi, aruncate ca nada.

Lucrurile se schimba putin la momeala, in sensul ca dau cu boiliesuri mai mici decat cele cu care nadesc. Pe firul de par, pun fie doua bile de 12 mm, fie un snowman de 16+12 mm. Aici, pop-up-ul trebuie sa fie in culori cat mai tipatoare.


Mihai recomanda ca in partide scurte sa folositi pop-up-uri de culori cat mai tipatoare pentru monturile de tip snowman

Ca aroma, mi se par foarte bune cele de fructe, in special de citrice. Un mic truc care poate fi util este sa alternezi culoarea pop-up-ului de la zi la noapte. Ziua, am un pop-up roz fluo, iar noaptea pun unul alb fluo. Pop-up-urile albe merg foarte bine noaptea.


 

 

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu