10 sfaturi pentru monturile de pescuit la crap

Eficienta monturilor de pescuit la crap este de multe ori pusa la îndoială, dar pescarul Shaun Harrison, inovator în domeniul nadelor de pescuit la crap, oferă câteva idei pentru îmbunătăţirea monturilor.

Sfaturi pentru forfac de la pescarul Shaun Harrison
Sfaturi pentru monturi oferite de Shaun Harrison

Astfel, după ce şi-a evaluat tehnicile standard de pescuit, a venit cu trucuri pentru a creşte performanţa pe baltă şi pentru a mai păcăli câţiva crapi:

1. Verificarea cârligului.
Acest lucru trebuie făcut la cumpărarea seturilor de cârlige. Cârligele moderne sunt în general de înaltă calitate, însă acest lucru devine o problemă în sine, pentru că e ușor să luăm de bun fiecare cârlig pe care îl scoatem din plic și să-l legăm la montură fără să-l mai verificăm.

Principalele probleme ale cârligelor sunt legate de cât de ascuțite sunt. Fiecare cârlig din pachet trebuie verificat, deoarece unele sunt mai ascuțite decât altele. Unii pescari de crap folosesc o piatră de ascuțit pentru a asigura eficiența cârligelor, această practică fiind adusă la rang de artă.

Cu cât vârfiul cârligului e mai ascuțit, cu atât sunt mai mari șansele de a prinde peștele când acesta inspectează momeala. Există însă şi o problemă: cu cât vârful este ascuţit mai tare, cu atât acesta se poate îndoi și toci mai ușor, fiind absolut vital să-l verificați înainte de fiecare lansare.

2. Carlige de pescuit cu spin sau fără?
Aspectul acesta a iscat multe dezbateri și toată lumea are o părere. Atunci când se pescuieşte pe sau în mătasea broaștei, este de preferat cârligul cu spin. Când lansați o montură care poate agăța mătasea broaștei, încercaţi să scufundați montura de câteva ori și ridicați-o. Veți observa că spinul cârligului se agață încontinuu de plante, alterând prezentarea momelii.

Pescuitul în mătasea broaștei este o idee bună, deoarece în ea se găsește mai multă hrană naturală. Cu toate acestea, mulți pescari de crap se feresc să pescuiască în ea, probabil din cauza încrederii în propriile metode.

3. Firul de păr.
Fiind la capitolul cârlige, trebuie menționat și tipul de fir de păr atașat la cârlig. Un fir de păr mai fin, mai moale, va fi mai eficient și va facilita prinderea mai multor crapi dacă este folosit în manieră adecvată, și anume aceea în care cârligul este independent de momeală, oferindu-i momelii libertate, aceasta nefiind îngreunată suplimentar de cârlig.

Cu toate că au fost încercate de la monofilamente ultrafine până la diferite tipuri de fire textile, precum și unele împletituri speciale, cele mai bune fire par să rămână cele răsucite standard sau firele de pescuit la muscă neceruite.

Multe materiale diferite se comportă foarte similar când sunt uscate. Abia când sunt scufundate în apă ies la iveală diferențele. Unele materiale devin mult mai moi și mai suple când sunt ude.

4. Lungimea firului de par.
Dacă firul este montat corect pe cârlig, acesta va pătrunde în gura crapului împreună cu momeala, dar se vor separa în interiorul gurii, astfel că, atunci când momeala este scuipată, cârligul s-ar putea să nu fie eliminat.

Dacă momeala este montată mult prea aproape de cârlig, este mult mai ușor pentru crap să le elimine pe amândouă odată. Pentru început, trebuie lăsată o distanță similară cu diametrul momelii, iar apoi pot începe experimentele. Este surprinzător ce poate realiza cârligul dacă i se acordă puțin spațiu de mișcare.

5. Spuma solubilă pentru monturi.
Utilizarea firelor de păr mai lungi face ca acesta să se înfășoare în jurul cârligului. Pentru a preveni acest lucru, trebuie folosite bobițe de spumă solubilă pe firul de păr și pe cârlig. Acest lucru conferă și avantajul că, odată ce se desprinde de montură și iese la suprafață, spuma funcționează ca un marker: indică locul exact unde trebuie lansată nadă cu catapulta.

Folosirea spumei solubile oferă și un scurt interval de timp pentru a schimba poziţia monturii odată ce a atins fundul apei, astfel încât cârligul să nu se deterioreze. Totuși, în apele adânci, spuma se dizolvă adesea în timp ce plumbul se scufundă. Această problemă se poate rezolva prin înfășurarea bilei de spumă în bandă PVA, pentru a încetini procesul de dizolvare.

6. Forfacuri discrete.
Acestea se dovedesc foarte utile mai ales în perioada când apele sunt clare. Sedimentele care se găsesc în general pe toată coloana de apă în timpul lunilor mai calde se așează pe fundul lacului atunci când apa se răcește, conferindu-i astfel o claritate mai mare.

Nu ignorați firul obișnuit din nylon, în special toamna. Se pare că acesta se confundă cu mediul mai bine decât alte materiale folosite uzual. De asemenea, pentru ape de o claritate deosebită mergeți și mai departe: apelați la firele din fluorocarbon. Majoritatea firelor de fluorocarbon sunt puțin mai rigide decât nylon-ul obișnuit.

7. Extra camuflaj.
Multe dintre clipsurile semifixe și tuburile aferente pot ieși în evidență, făcând montura să se distingă clar pe fundul apei. Este esenţial ca montura să se confunde cât mai mult posibil cu mediul ambient.

Încercați diferite tipuri de plumb cu diferite paternuri. Dacă pescuitul cu înaintaș este permis, încercați firele de fluorocarbon. Datorită greutăţii suplimentare, fluorocarbonul va lipi de substrat ultimii metri de fir. Un alt avantaj al fluorocarbonului este faptul că acesta este aproape invizibil sub apă, ceea ce îl recomandă ca fiind un material util atunci când vine vorba de camuflaj.

8. Reduceți proporțiile.
Un truc care vă poate aduce adesea câteva capturi în plus este reducerea dimensiunilor forfacului și a cârligului. Nu uitați că pe timpul lunilor reci de iarnă există în general mai puține plante, astfel încât peștii pot fi „manevrați“ mai blând, fără a se agăța.

9. Plumbii in-line.
Majoritatea tipurilor de plumb in-line rămân atașate firului, dar au și un avantaj deosebit față de convenționalul plumb pendul: îmbunătăţesc efectul de auto-înţepare şi nu oferă peștelui șansa de a simți rezistență și de a scuipa momeala.

Imbunatateste efectul de auto-intepare infășurand o bucată de bandă adezivă în jurul plumbului, blocând forfacul de plumb
Imbunatateste efectul de auto-intepare infășurand o bucată de bandă adezivă în jurul plumbului, blocând forfacul de plumb

Faceți experimente cu două monturi identice, una cu un plumb pendul, iar cealaltă cu un plumb in-line, apoi încercați să vedeți cum reacționează crapul și cât spațiu de manevră îi conferă plumbul pendul în comparație cu plumbul in line.

Există căi de a evita aceste inconveniente folosind plumbi pendul. Puteţi înfășura o bucată de bandă adezivă în jurul plumbului, blocând forfacul de plumb.

Odată ce un pește este agățaț în cârlig, firul se desprinde de bandă, ceea ce permite eliberarea plumbului.

10. Schimbaţi prezentarea momelii.
Încercați prezentări flotante, monturi de tip snow-man sau monturi de substrat. Încercați momelile fluoro și, când ați încercat totul, folosiți-le pe vaduri diferite. S-ar putea să aveți prezentarea potrivită la locul nepotrivit.

2 COMENTARII

Adaugă Comentariu