Pescuit la biban pe balastiere

Mă aștepta o iarnă lungă, în care partidele de pescuit au lipsit, iar timpul liber l-am petrecut mai mult pe pârtiile de schi sau la gura sobei, cu sau fără vin fiert, și cu gândul la ce va urma. Hotărât să profit de ultimele zile însorite de toamnă, decid să-mi încerc norocul la o partidă de bibani, care să-mi satisfacă parțial pofta de „dril”.

Pescuitul la biban cere uneori si foarte multa discretie
Pescuitul la biban cere uneori si foarte multa discretie

Locația o știam. Sunt câteva bălți de balastieră cu ape adânci, bine populate cu pește, aflate la Mărginimea Sibiului, la poalele Cindrelului. Pregătesc echipamentul UL pe care l-am folosit mult prea puțin în acest an, aleg nălucile, jiguri, gruburi și restul accesorilor și pornesc la drum. Planul era să pescuiesc câteva ore în după-masa de sâmbătă și să revin duminică dimineața.

Echipament și năluci

Ajuns pe baltă, montez repede lanseta, leg o carabina mică și agăț de ea un jig numărul 6 de două grame. Scot plicurile cu gume și merg pe mâna unui grub Twister CTG de 1 inch, în culoare alb sidef. La alegerea culorii am luat în calcul specificul locației formată în urma excavărilor de balastru în care abundă râmele albe de piatră. Modelul ales imită foarte bine aceste vietăți, culoarea se apropie foarte mult de cea naturală a râmelor, iar evoluția este una foarte atractivă, grație materialului din care sunt fabricate.

Localizare

Încep pescuitul tatonând zonele cu piatră aflate imediat în mal. Aici mă așteptam să găsesc peștii, însă după câteva lanseuri fără atac părăsesc locul și merg pe o zonă cu apă adâncă, mal abrupt și plin de vegetație inundată. Lansez jigul ușor, iar acesta parcă nu mai ajunge la fund. După câteva recuperări, am parte de primul atac.

Odată localizați, bibanii răspund bine, deși talia lor era mică, rar câte unul mai îmbrăcat. Eram tentat să schimb năluca, să încerc altă culoare, însă un atac brusc survenit în timp ce recuperam năluca pe substrat m-a făcut să mă răzgândesc. Era un cărășel care înfulecase nalucă după o pauză ceva mai lungă între pompaje. Puțin uimit decid să continui cu aceiași culoare și nălucă. Mă bucuram de fiecare atac și, fără să-mi dau seama, mă trezesc că se înserează, iar eu trebuie să mă opresc. Nu-i nimic, și mâine-i o zi, îmi zic în timp ce mă pregăteam de plecare.

Bibanii nu reusesc sa inghita naluca, dar o ataca extrem de violent
Bibanii nu reusesc sa inghita naluca, dar o ataca extrem de violent

A doua zi

Dimineață revin, iar dacă cu o zi înainte am avut parte de vânt și cer noros, acum cerul era senin, vântul abia adia, iar peștii mult mai activi. Decid să păstrez gramajul dar aleg o nălucă în culoare verde fluo transparent și garnisit cu gliter negru și argintiu. Este o nălucă mai mare decât ceea folosită cu o zi înainte urmărind o selectare a peștilor și capturi mai mari.

Lansez năluca și, după câteva recuperări, simt primele atacuri. Sunt exemplare mici, care nu reușesc să înghită năluca dar o atacă foarte violent. Insist și curând apar primele capturi. De data asta bibanii sunt mai îmbrăcați și-mi oferă satisfacție și continuitate în dril.

Încărcarea bateriilor

Partida intră ușor pe făgașul uneia clasice de biban, cu multe capturi care nu te lasă să te plictisești și-ți încarcă bateriile. Chiar aveam nevoie, conștient de faptul că acestă partidă poate fi și ultima din an.

Mă bucur de bibani și soare, timput trece însă rapid, orele se scurg și partida se încheie. Pe drum fac un bilanț scurt. Am avut parte de multe capturi, nu mari, dar asta nu prea contează.

1 COMENTARIU

  1. Salut, am o intrebare , sunt din sibiu si sunt curios daca balastiera din poza e cumva la carta, daca nu ai putea sa mi dai niste locatii unde ai fost?
    mersi

Adaugă Comentariu