Cum sa curatati corect mulineta de pescuit

Demontarea și montarea unei mulinete poate părea complicată, dar secretul operației este organizarea și atenția.

Shimano Stradic 1.000
Shimano Stradic 1.000

Asemeni tuturor mulinetelor, este bine – dacă nu chiar obligatoriu – să le curățăm la modul cel mai serios cel puțin o data pe an. Indiferent dacă merg bine sau nu. Ele merită puțină atenție din partea noastră, numai că, de cele mai multe ori, suntem ușor timizi în a desface o mulinetă.

Vă voi învăța și câteva trucuri utile, ca să nu ne trezim că nu mai știm să le montăm la loc sau, mai rău, că după montare a mai rămas un șurub în plus.

Inventarul și teoria

Pentru a demonta cu succes o mulinetă avem nevoie, în primul rând, de o schemă. Ideal e să avem schema originală, dacă nu cumva am aruncat-o imediat ce am ajuns acasă cu mulineta nouă, cum se întâmplă. Dacă nu o avem, o descărcăm de pe internet (sigur o găsim acolo) și facem un print.

Ustensilele de care ne folosim
Ustensilele de care ne folosim

De schemă avem nevoie nu atât pentru a demonta mulineta, cât pentru a o monta la loc. Ne mai trebuie șurubelnițe potrivite, în cazul nostru cu cap stelat și în cruce. Cele stelate sunt mai rare; de cele mai multe ori e suficient să avem câteva șurubelnițe medii și mici cu cap în cruce.

Șurubelnițele mici sunt importante, căci întotdeauna vom găsi, în măruntaiele mulinetei, 2-3 șuruburi minuscule. Înainte de a ne apuca de treabă, este foarte util să avem pregătit un aparat foto.

Eu obișnuiesc să pozez anumite etape în dezasamblarea mulinetei, fiindcă e mult mai ușor să mă uit la 2-3 poze decât să descifrez toată schema desfășurată. De cele mai multe ori, schema nu arată pozițiile în care se pun piesele, ca să nu mai spun că schemele sunt uneori derutante.

Nu am făcut poze când am desfăcut pentru prima oară un Twin Power și din cauza unei singure piese, de nici 1 cm, mi-au trebuit câteva ore bune să-l montez la loc. Știam unde vine piesa, dar avea prea multe găuri și nu înțelegeam care-i poziția corectă.

Prima vedere a maruntaielor
Prima vedere a maruntaielor

Ca degresant, eu folosesc benzină ușoară, marca Zippo, care mi se pare cea mai bună soluție dintre toate. O mini canistră de Zippo ar trebui să ajungă pentru un număr destul de mare de mulinete.

În Zippo putem degresa toți rulmenții și piesele mici. Benzina ușoară, spre deosebire de acetonă (care oricum nu degresează prea bine) nu topește piesele din plastic și vopseaua, ceea ce-i foarte important. Benzina, foarte volatilă, o turnăm în 2-3 borcănele mici.

Pentru curățat, folosim o periuță de dinți. Este utilă la piesele mari, cum sunt roata dințată și melcul, dar și pentru interiorul corpului mulinetei.

Teoria ca teoria …

Acum, că știți la ce folosesc toate piesele, nu vă mai rămâne decât să desfaceți mulineta. Degeaba v-aș spune cum se desface fiecare piesă în parte, fiindcă nu există două mulinete la fel. Nici măcar cele cu denumiri asemănătoare, de la aceeași firmă, nu sunt identice.

Ca sa nu uitam de unde e piulita
Ca sa nu uitam de unde e piulita

Important este să vă organizați etapele și să țineți minte ordinea lor. Vă veți descurca fără probleme dacă urmați pontul cu aparatul foto, sau poate chiar cu o cameră de filmat.

După demontare și curățare urmează gresarea pieselor. La mulinetele de spinning, spre deosebire de cele de casting, este posibilă, deseori, decapsularea rulmenților, pe care îi putem curăța foarte bine.

Rulmenții îi tratăm cu o vaselină de bună calitate, puțin diluată, iar pe cel de la galet, cu o vaselină și mai diluată. Rulmentul de la galet îl putem unge chiar și cu ulei, fără a mai folosi vaselină, dar în acest caz trebuie să-l degresăm măcar de două ori pe an.

Vaselina poate bloca sistemul instant antirevers, din cauză că nu e fluidă. Riscați să faceți antireversul să scape, adică să nu-și mai joace rolul pentru care a fost conceput.

Scoatem siguranta de la rulment
Scoatem siguranta de la rulment

Această piesă trebuie doar degresată atent în benzină ușoară și, eventual, putem să-i aplicăm câteva picături de ulei fin. Sunt foarte multe piese în acest sistem, nu vă recomand să-l desfaceți, decât dacă aveți experiență.

Angrenajele le ungem bine, tot cu o vaselina de calitate. Vaselina și uleiurile pe care le folosesc sunt special concepute și recomandate pentru mulinete.

Nu fac compromisuri la calitate, pentru că în trecut am avut de suferit. Nu că aș fi stricat vreo mulinetă, dar mi-am stricat câteva partide de pescuit, din cauza unei vaseline „deosebit de bune”, care, la temperaturi scăzute se întărea atât de tare încât abia mai mulinam.

Ungem angrenajele cu vaselina
Ungem angrenajele cu vaselina

Auzim uneori părerea potrivit căreia o mulinetă, odată desfacută, nu va mai merge în veci cum mergea înainte. Fals!

Dacă lucrați cum trebuie, ar trebui să meargă chiar mai bine decât înainte să o desfaceți, nicidecum mai rău. Iar dacă merge mai rău, înseamnă că undeva ați greșit.

ARTICOLE SIMILARE

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu