Pescuitul avatului la vobler

1

Pescuitul la avat cu voblere. Culoare si dimensiunea voblerelor variaza in functie de anotimp si raul pe care pescuim.

razvan_mihuta_cu_un_avat_prins_la_vobler_227596e.jpg

Pescuitul avatului la vobler difera in functie de anotimpul si raul pe care pescuiti. Una din intrebarile referitoare la modele de voblere necesare pescuitului la avat a venit de la Constantin Stavarachi.

"De vreo doi ani pescuiesc avat pe Siret si Prut unde sunt exemplare de 4-5 kg, dar greu de prins. Recomandati-mi cateva modele de voblere mai prinzatoare pentru avat. Constantin Stavarachi, Suceava"

Razvan Mihuta, specialist in pescuitul la rapitori unul dintre colaboratorii revistei Aventuri la Pescuit respunde intrebarilor voastre.

Salut! Mai multe naluci se preteaza la pescuitul avatului mare, insa, dupa multe ore petrecute pe malul apei, concluzia este ca voblerul este naluca numarul unu. Nu orice vobler se preteaza la pescuitul avatului din doua motive: curentii puternici, care sunt locurile preferate de vanatoare ale avatului, si pestele prada, care de obicei este obletele. Voblerul trebuie sa fie unul de dimensiune medie, undeva intre 6 si 8 cm, cu profil tip minnow sau shad, apt sa fie recuperat rapid sau sa fie condus in curenti tari fara a se culca pe o parte.

Avat la vobler
Avat de 75 cm prins la vobler

Voblere de calitate sunt stabile, altele necesita reglaje ale ochetului, iar altele, orice le-ai face, nu evolueaza corect. Asta e diferenta dintre un vobler de calitate si un vobler de duzina. Alt element este balistica voblerului, calitate care ne ajuta foarte mult in imbunatatirea distantei de lansare, de multe ori cruciala in pescuitul avatului. Unele voblere au sisteme de transfer de greutate pentru lanseuri mai lungi. Revenind, avatul depune icrele prin martie aprilie, dupa care se hraneste intens pana dau caldurile mari din vara, cand mananca aproape exclusiv dimineata devreme si seara tarziu. In toamna, cand apa se mai raceste putin, incepe o noua perioada de hranire intensa.

voblere
Voblere ideale pentru avat

La sfarsitul primaverii, cand apa se incalzeste, avatul se hraneste intens in straturile medii-superioare ale apei. In aceasta perioada merg voblere ce evolueaza pe la 1-1,5 m adancime, cu o vibratie mai agresiva. Optiunile personale sunt: Yo-zuri Hardcore 65, Lucky Craft Pointer 78 sau Lucky Craft Pointer DD 78, Rapala Team Esko, Rapala Shallow Shad 7 cm etc. Trusa trebuie sa contina voblere de culori naturale, dar si modele cromatice de mare vizibilitate, pentru ape tulburi sau conditii de luminozitate scazuta.

Vara, avatul incepe sa manance din ce in ce mai sus, chiar in pelicula uneori. In curent este mai usor de pacalit cu voblere tip minnow, cum ar fi Rapala Original de 7 sau 9 cm. De asemenea, in locurile unde apa se intoarce si avatul se hraneste la suprafata, merg popperele. Cele mai productive sunt Yo-zuri 3D Popper sau Rapala Skitter Pop de 5 sau 7 cm.

avat pe mures
Avat pe Mures

Toamna, cand se raceste apa, avatul revine la obiceiurile din primavara si se retrage pe ape mai linistite, cautand locuri de ambuscada pe dupa bolovani, betoane, rupturi in mal etc. Aici reintra in carti voblerere de primavara.

Exista multi producatori de voblere consacrati, dar acestea sunt alegerile mele personale.
Fir intins si asteptam imagini cu primele capturi.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu