Pescuitul la stiuca cu plastice si naluci soft

Desi, in mod obisnuit, la stiuca se pescuieste cel mai des cu linguri oscilante, am vazut deseori in paginile revistei dumneavoastra fotografii cu stiuci prinse la plastice si naluci soft. Cum se pescuieste stiuca la plastice si in ce conditii? – Cristian Ternauciuc, Suceava

andronic_laurentiu_d33b4a3.jpg

Salut!
Desi nu fac o regula din asta, sunt suficiente situatii in care pescuitul stiucii la  plastice si naluci soft este recomandat. Personal, eu pecuiesc la stiuca cu naluci soft in unele conditii. Prima situatie apare atunci cand caut stiuca in ape mai adanci, cu vegetatie putina, unde twister-ul montat pe un jig lestat poate evolua corect, fara sa se incarce cu bradis. In acest caz, folosesc jiguri de 5 pana la 7 grame, montate pe naluci de 10-12 centimetri.

Am avut rezultate bune cu Aqua de 10 centimetri si cu Kopito River de 12 centimetri, in culori cat mai naturale daca apa este limpede si lumina este puternica. Cum ar fi verde fluorescent sau galben fluorescent cu spate verde. Evolutia nalucii trebuie sa fie lenta, eu recuperez incet trei-patru metri, dupa care las naluca sa coboare pana cand aceasta atinge substratul. Acesta este totodata momentul in care reiau recuperarea.

Atacul va fi destul de discret, pentru ca acest stil se adreseaza pestilor aflati intr-o perioada mai slaba de hranire si cu o agresivitate mai mica in a-si apara teritoriul, fapt cauzat in general de temperatura scazuta a apei. De aceea, concentrarea si atentia pescarului sunt hotaratoare in a intepa imediat ce a sesizat atacul.

Dupa parerea mea, cel mai bun pescar este acela care rateaza cele mai putine atacuri, deoarece asta inseamna suficienta experienta in identificarea atacului, care, deseori, poate fi doar o simpla si scurta schimbare de traiectorie a firului prin apa, precum si dezvoltarea unor reflexe care sa-ti permita reactia cea mai rapida.

Nicio problema, toate astea se pot dezvolta in timp, prin exercitii repetate si multe ore pe apa. O alta situatie in care folosesc plastice moi este atunci cand pescuiesc in ape mici, pline de stepi, vegetatie si alte structuri, unde montez naluca pe un carlig offset nelestat. Pescuind in acest fel, am avut rezultate foarte bune pe unele canale din Delta Dunarii. Acele canale, care erau destul de adanci pe mijloc, iar pe margini erau strajuite de portiuni cu stuf taiat care iesea putin din apa.

laurentiu andronic stiuca
Laurentiu cu o stiuca pescuita la o naluca soft

Avand in unele zone latimi cuprinse intre cinci si cincisprezece metri, acestea ofereau stiucilor locul perfect pentru a se feri de eventualele pericole, dar si un foarte bun loc de hranire, pentru ca tot acolo se plimbau si numeroase carduri de pestisori. Era singurul fel in care se putea pescui cu naluci in acele paduri de stepi. Am folosit naluci de zece-doisprezece centimetri, montate
pe carlige offset cu marimea de 5/0, iar culoarea cea mai productiva acolo a fost galben cu spate negru, pentru ca acolo pestisorii prada erau carasii juvenili.

Atacurile asupra nalucii erau clare si, de multe ori, la vedere, iar drilurile care fortau firul textil prin desisul stepilor grosi sporeau emotiile celui care incerca sa aduca stiuca la barca intr-un timp cat mai scurt, reducand astfel sansele pestelui de a scapa. Un spectocol plin de adrenalina! Sper ca informatiile pe care le-am dat sa va fie de folos si astept sa vad niste fotografii cu stiucile voastre prinse la softuri.

Fir intins si frana bine reglata!

Raspunsul a fost oferit de catre Laurentiu Andronic.
Laurentiu este presedinte fondator al clubului Aquamania, veteran al competitiilor de spinning din tara noastra, vice-campion national 2007, titular al lotului national 2008, locul 4 la Campionatul mondial de bass, Lago di Garda, Italia. Cand nu pescuieste, obisnuieste sa construiasca lansete si sa migaleasca niste oscilante care ajung sa fie niste trufandale in trusele pasionatilor de pescuit la stiuca.

Acesa intrebare a fost publicata si premiata in  revista Aventuri la Pescuit  nr. 91-martie-2010
Urmariti constant rubrica Q&A – Pescuitul la rapitori si site-ul www.pescuitpursisimplu.ro.
Vom pubica periodic sfaturi si raspunsuri utile ale consultantilor nostii.
Nu uitati, ca, Aventuri la pescuit asteapta comentariile voastre si pe Facebook

0 comments
Profile Status
ACTIVE

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu