Riul invoblerat – Pescuit de primavara la vobler pe ape curgatoare

Pescuitul la vobler pe ape curgatoare poate incepe odata cu venirea primaverii. De acum zilele devin tot mai lungi si noptile tot mai scurte, cu cresteri importante ale temperaturii in cursul zilei, cu precipitatii sub forma de ploaie.Toate aceste modificari se fac simtite si in lumea acvatica.

atacul_de_infarct_al_avatului_poate_avea_loc_oriunde____n_pelicul______ntre_ape_sau___n_preajma_structurilor_de_pe_fund__b70a919.jpg

Zapezile de la munte, care anul acesta au fost precum cele de altadata, incep sa se topeasca treptat, ceea ce atrage cresterea debitelor si nivelurilor raurilor. In anii bogati in zapada, acest fenomen poate dura chiar si pana in lunile mai-iunie. Daca peste iarna pestii erau cantonati in zonele de iernat, cu ape adanci si curent slab, constant, odata cu primele semne de incalzire a apei devin tot mai activi, incep sa adune resurse pentru cel mai important moment al anului: reproducerea. Pestii tind sa caute apele mai mici, din apropierea malurilor, incalzite de razele soarelui, unde si oportunitatile de hranire sunt mai insemnate. Tot acum, pe putinele rauri care inca nu au „beneficiat” de amenajari hidroenergetice, incep marile migratii ale populatiilor piscicole spre locurile de reproducere. Pescuitul rapitorilor pe rau nu poate sa nu tina seama de aceste schimbari. Cresterea metabolismului indreapta preferintele pestilor spre zone cu ape din ce in ce mai repezi.

pescuit la vobler pe rau

Tehnicile de jigging, care peste iarna erau de neinlocuit, sunt tot mai putin eficiente, facand loc pescuitului la vobler. In acest articol voi descrie echipamentul necesar pentru un pescuit dedicat rapitorilor de talie medie, ca avatul, salaul, somnul, exceptand exemplarele capitale si, de ce nu, mreana.


Lanseta pentru vobler
Nu mai e un secret pentru nimeni ca o lanseta pentru vobler trebuie sa fie in primul rand mai flexibila decat una obisnuita de jig. Desi o lanseta de jigging este adesea foarte senzitiva, fapt ce poate seduce usor un incepator prin modul in care acesta va simti voblerul cum „lucreaza” chiar si la recuperari mai lente, in scurt timp ea isi va dovedi limitele.

lansete potrivite pentru pescuitul la vobler pe riu
Dupa ani de zile pe apa si zeci de lansete care mi-au trecut prin mana,
m-am oprit la blancurile din fibra de sticla. Ingaduitoare, dar puternice,
sunt probabil cele mai potrivite pentru expeditiile mele pe rau.

Drilul cu un peste puternic de rau, cu o astfel de lanseta, se poate sfarsi adesea neplacut pentru pescar sau, poate, si pentru pestele care se va alege fie cu gura sfasiata, fie cu un cadou nedorit, voblerul pescarului. Daca o astfel de lanseta e folosita in combinatie cu un fir textil, ansamblul devine mult prea rigid pentru pescuitul cu voblere. Pentru a alege o lanseta destinata pescuitului la vobler, din multitudinea de lansete de pe piata, marea lor majoritate construite din grafit in combinatie cu mai multa sau mai putina fibra de sticla, ar trebui sa ne uitam inspre cele care au actiune moderat-rapida sau moderata. O alta varianta ar fi, bineinteles, optarea chiar pentru o lanseta de fibra de sticla, S-Glass sau E-Glass, al caror modul de elasticitate pare a fi optim pentru pescuitul cu vobler.

In cazul unor astfel de lansete, plaja actiunilor potrivite pentru aceasta aplicatie este mai extinsa, mergand de la actiuni moderate pana la rapide, flexibilitatea materialului compensand eventualele neajunsuri ale unui blanc mai rapid. Din pacate insa, posibilele optiuni sunt extrem de putine. Aproape toate lansetele de fibra de sticla ale firmelor consacrate de peste ocean sunt de baitcasting, iar cele de pe piata europeana sunt, in general, de slaba calitate. Lungimea lansetei este o alta variabila ce poate naste lungi dicutii. Cele scurte sunt de cele mai multe ori de puteri mici, iar cele mai puternice sunt lungi. Prin urmare, daca doresti o lanseta pentru naluci de pana in 40 g, cel mai probabil va trebui sa optezi pentru una de 2,75 m sau chiar 3 m. Dar, din cele observate de mine, un pescuit eficient la vobler pe rau este, in general unul cu adresa. Rareori e nevoie de lanseuri mai lungi de 30-40 m.

Deci, cu o lanseta de 2 – 2,15 m se poate acoperi fara probleme aceasta distanta. O lanseta mai scurta va fi mai usoara, astfel pescuitul va fi mai comod. In sfarsit, o alta cerinta pe care trebuie sa o indeplineasca lanseta este sa fie cat mai usoara. In privinta lansetelor de grafit cu siguranta nu vor fi probleme de greutate la aceasta lungime, insa care e situatia celor din fibra de stica ? Trebuie mentionat aici ca blancurile moderne din fibra de sticla, S-Glass sau E-Glass, sunt cu totul altceva decat cele de pe vremuri, din comertul socialist, care erau extrem de grele. O lanseta dintr-o fibra de sticla moderna, cu componente de calitate, rivalizeaza deseori cu lansetele din grafit in privinta greutatii. In ce ma priveste, m-am oprit in prezent la doua lansete de spinning si una de baitcasting, construite manual pe blancuri de fibra de sticla.

Mulineta recomandata pescuitului la vobler

Pescuitul cu vobler este una dintre cele mai solicitante tehnici pentru mulineta. Practic, recuperarea nalucii se face in permanenta sarcina, cele mai solicitante fiind voblerele de adancime. Iar atunci cand la rezistenta pe care o opune voblerul la inaintarea prin apa se mai adauga si forta curentului, e limpede ca acest test nu va fi trecut de orice mulineta. De aceea este recomandabil a se opta pentru modele ale unor firme consacrate, cu traditie indelungata in constructia de mulinete, cum ar fi celebrele Shimano sau Daiwa.

In privinta marimii, sunt suficiente modelele 2500 sau 3000 de la Shimano, ori 2500 de la Daiwa. Daca in cazul mulinetelor de spinning nu gasim in oferta producatorilor modele concepute special pentru pescuitul cu voblere, situatia e diferita in privinta mulinetelor de baitcasting. Prin urmare, o alta posibila alegere sunt mulinetele de baitcasting, de crankbait, caracterizate prin raporturi de recuperare mici, in jur de 5:1, ce sunt recunoscute ca fiind superioare din punct de vedere al puterii si al fiabilitatii.

Neajunsul lor il constituie faptul ca majoritatea lanseaza destul de greu naluci sub 10 g, ceea ce poate costitui o problema in cazul pescuitului cu voblere din lemn (balsa), cum sunt unele modele de referinta de la Rapala. Si aici alegerea ar trebui indreptata inspre firme consacrate, cum sunt Shimano, Daiwa sau Abu Garcia.

 

Fire pentru pescuit la vobler
In privinta firelor, prefer firele textile celor monofilament. Un fir textil este mult mai rezistent la uzura, ceea ce il face de preferat in conditiile unui pescuit intr-o apa cu grad crescut de turbiditate, cu particule de nisip in suspensie. Lipsa aproape completa a elasticitatii firului textil poate crea insa la randul ei probleme: pesti care ataca naluca, insa nu reusesc sa o aspire, deci atacuri ratate, sau pesti scapati in timpul drilului. Aceste neajunsuri pot fi compensate fie prin folosirea unei lansete mai elastice, fie prin reglarea franei la un nivel mai redus, astfel incat pestele sa ia cu usurinta firul, dar totusi sa fie controlabil.

Dintre firele existente pe piata folosesc in mod constant Power Pro, verde sau galben si, mai recent, Sunline Super PE verde, cu rezistente de 10-20 lb. Ar mai fi de adaugat faptul ca pescuiesc intotdeauna leader din fluorocarbon, de 0,80 – 1,5 m, cu o rezistenta ceva mai mica decat a firului principal, pe care il atasez de acesta printr-un nod Albright sau cu o varianta a sa modificata, nodul Alberto.

Avantajele utilizarii inaintasului din fluorocarbon sunt vizibilitatea mai redusa a firului in apropierea nalucii, rezistenta mai mare la abraziune pe acea portiune a firului ce poate veni in contact cu diverse structuri submerse (pietre, crengi, scoici etc.), un plus de elasticitate a ansamblului si, nu in ultimul rand, aceea ca in cazul agatarii nalucii firul se va rupe cel mai probabil in zona inaintasului.


Voblere

La celelalte elemente ale echipamentului se mai poate improviza, insa in privinta voblerelor recomand cu caldura folosirea unora care au o calitate certa. La urma urmei, pestele nu va trage cu ochiul la marca inscriptionata pe lanseta ori pe mulineta, dar, cu siguranta, va cantari bine evolutia si semnalele emise de naluca inainte de a o gusta.

lucky craft moonsault 
Lucky Craft Moonsault

Pe piata exista o multitudine de producatori, insa ii prefer pe cei consacrati. Consider ca din colectia de voblere a unui pescar pasionat de rau nu ar trebui sa lipseasca modele ca: Original Floater de 7 si 9 cm, Team Esko, Shallow Shad Rap de 7-9 cm, Shad Rap de 7 cm, Jointed Shad Rap, Dives To 6 si 10, toate de la Rapala, Hardcore SH de 6 si 7,5 cm, 3D Popper de la Yo-Zuri sau Pointer 78, Pointer 78 DD, Moonsault CB 200, 250, Flat CB 200 de la Lucky Craft.

rapala X-rap Shad
Rapala X-rap Shad

In sfarsit, echipamentul pe care il folosesc pentru pescuitul cu voblere pe rau in prezent este urmatorul:

Lanseta
custom de baitcasting construita pe blanc Lamiglas MB84 1E, 7 ft, 1/2 – 1 1/2 oz, 8-20 lb, echipata cu o mulineta Team Daiwa Zillion 100HLA cu fir Power Pro de 20 lb;

Lanseta
custom de spinning construita pe blanc Seeker BS706, 7 ft, 3/8 – 1 oz, 10-20 lb, echipata cu o mulineta Shimano Stella 3000 cu fir Sunline Super PE de 15 lb;

Lanseta custom de spinning
construita pe blanc Batson Forecast SPG783, 6′6”, 1/8 – 5/8 oz, 8 – 15 lb, echipata cu o mulineta Daiwa Fuego 2500 cu fir Power Pro de 10 lb.


Avat pescuit in preajma structurilor de pe fund
Atacul de infarct al avatului poate avea loc oriunde: in pelicula, intre ape sau
in preajma structurilor de pe fund.

Dupa aceasta prezentare succinta a echipamentului destinat pescuitului la vobler pe rau, consider necesar sa mentionez ca recomandarile mele sunt pur orientative, ca ele reprezinta preferinte personale, ce trebuie luate ca atare si ca nu sunt sponsorizat de vreuna dintre marcile amintite.


Acest material, semnat Razvan Mihuta, a fost publicat in  revista Aventuri la Pescuit  nr. 91-aprilie-2010
Urmariti constant rubrica pescuitul la rapitori si site-ul www.pescuitpursisimplu.ro.
Publicam periodic articole si sfaturi utile ale consultantilor nostri.
Aventuri la pescuit asteapta comentariile voastre si pe Facebook

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu