Pescuit la somn pe Dunare

Somnul pescuit la Sulina va ramane mereu intiparit in mintea oricarui pescar. Lupta data cu un somn de Dunare nu o uiti niciodata!

echipamentul_de_calitate_rezista_pe_orice_vreme_d3108c1.jpg

Somn de Dunare la Sulina. Suna bine si te simti si mai bine cand reusesti sa-l prinzi


Somnii
pescuiti la Sulina sunt renimiti in Romania, mai ales cei de la farul vechi si din Bazinul Mare. Dupa traditionala masa in Tulcea la Capitanu’ acasa, ne imbarcam pe pasager si pornim in expeditia de pescuit de la Sulina.

Ajunsi la Sulina, transferam echipamentul in alta barca si ne indreptam spre Bazinul Mare, unde vom stabili tabara. In Bazinul Mare, apa este foarte limpede in comparatie cu cea a Dunarii, dar de cele mai multe ori, este plina de plase amplasate ilegal. De data aceasta am avut noroc.

Debarcam si ne apucam de: ridicat corturi, instalat bagaje, montat lansete, nadit, plantat, cina. Bazinul Mare e un lac artificial, creat pentru a servi drept santier naval, iar pe fundul sau zac acum resturi de barje, cabluri, brate de macarale. Un loc plin de structuri care tin peste, dar si foarte greu de pescuit. Fara fire serioase, inaintas zdravan si leadcore de calitate nu ai ce cauta acolo.


Farul Vechi din Sulina, martor al trecerii timpului in Delta Dunarii

Sulina va ramane oricand o destinatie apetisanta, indiferent daca scopul calatoriei este pescuitul sau nu. Daca esti pescar, atunci orizonturile par sa se deschida dintr-o data, iar mirajul capturilor iti va insoti intreaga vacanta.


Capcane pentru somni

Dimineata, prima grija a fost sa pregatim nadele. Exploram platoul subagvatic in forma de ou, lung de cam 40 m si lat de 15-16 m, cu adancimea de 4-5 m, in jurul caruia apa cade brusc la 9-10 m.

Nadim cu porumb si pelete mari si puturoase, din faina de peste la adancime si cu boiliesuri si porumb pe platou. Am umplut o galeata de 15 l cu un amestec de seminte fierte (porumb, canepa, soia), plus spartura de boiliesuri si ceva pelete, am sondat si am delimitat platoul cu 3 balize, apoi am nadit larg aria dintre ele.

Mergem la mal si incepem sa ducem monturile pe platou. Nadim din nou la fiecare lansare la apa a monturilor, dar aceasta nadiere este locala si in cantitate mica. 


Somnii de la miezul noptii

Dezamagiti de propria neputinta, seara,  hotaram sa punem pelete puturoase pe firul de par si in nada. Macar somnii vor da ceva semne de prietenie la pelete puturoase.

La un moment dat, un zgomot infundat ma trezeste din atipeala; lanseta se curbeaza violent pe marginea barcii. Intep energic si textilul Spiderwire, de 60 de livre, pleaca spre larg.

Lasam barca in voia curentilor. Trag de peste si abia se miscs pare ca mulinez in gol. Din fericire, pestele ramane in curent, ca si noi, si luam ceva viteza spre Musura. Peste 25 de minute, progresul era vizibil, nu si pestele.

Dupa 15 minute monstrul apare, cu spatele lucios, din volburi. E miezul noptii si somnul pare sa aiba peste 2 m. Ne chinuim sa-l tragem in barca, era obosit dar foarte greu. Era intr-adevar un peste mare.


Somn de 10 kg prins pe Bazinul Mare din Sulina

Somnul  are cel putin 1,85 m si 45 kg. E oricum, unul dintre somnii de poveste de la Farul Vechi, care se intoarce nevatamat printre ai lui.

In ultima seara, apuc sa atipesc pe mal, dar unul dintre avertizori prinde viata. Vad lumina verde, intep si raman asa… pestele ia fir fara mila. Contrez si simt o smucitura puternica. Pestele pleaca spre stanga, la adancime.


In general, pestii mari din Bazin prezinta rani datorate resturilor metalice ramase pe fund si a stancilor

Sarim in barca si plecam in bezna. Pestele nu trage violent, face doar volte largi. Banuiesc ca e somn. Peste 10 minute am si confirmarea, pare sa aiba peste 15 kg. Trag pestele in barca, ajungem la mal, cantar, aproape 10 kilograme. Ultimul peste al expeditiei.

 

Acest material este un fragment din articolul "Somnii de la Farul Vechi" de Catalin Toader . Articolul integral a fost publicat in numarul 94/Iulie al revistei Aventuri la pescuit.

Urmariti constant pagina www.pescuitpursisimplu.ro. Publicam periodic articolele si sfaturile consultantilor nostri.

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu