Pescuitul la stiuca dupa depunerea icrelor

Fiecare dril cu o ştiucă înseamnă o poveste frumoasă şi încă un pescar fericit. Este un peşte pe care în general îl găsim pe ape mici, limpezi, ce abundă în vegetaţie submersă şi mulţi peştişori pradă.

La prima vedere nimic nu pare deosebit
La prima vedere nimic nu pare deosebit

Primăvara şi toamna găsim ştiuca în maluri şi în zonele cu ape mici, unde temperatura este mai ridicată, iar peştele pradă se găseşte din abundenţă. Primăvara, familile de ştiuci se aleg şi îşi pregătesc cuibul cu circa o luna înaintea perioadei de depunere a icrelor.

De obicei, o familie este formată din 2-4 masculi şi o femelă. Masculul de ştiucă ajunge la maturitate sexuală la vârsta de un an. Masculul trăieşte o perioadă destul de scurtă, de circa 2-3 ani, datorită faptului că după depunere este foarte obosit şi devine o pradă foarte facilă, la îndemâna femelelor de ştiucă din preajma sa.

Ştiuca, fiind canibală, nu va refuza niciodată deliciul de a-şi savura fără prea mare efort masculul. Din acest motiv, mulţi pescari afirmă că după depunerea icrelor ştiuca nu mănâncă. După o perioadă, de mâncat va trebui totuşi să mănânce, ca să îşi refacă forţele şi pentru a-şi urma ciclul firesc de viaţă.

Utilaţi cu tot ce ne trebuie pentru a putea pescui în siguranţă, e cazul să ne întrebăm şi cum facem ştiuca să iasă din această stare de letargie de după depunerea icrelor şi să o facem să atace nălucile ce îi sunt servite. În această perioadă o găsim tot pe locurile unde a depus, în zona malurilor unde se află fie o vegetaţie abundentă, fie cocioc sau rădăcini de copaci. Nu toate ştiucile vor depune în aceeaşi perioadă, unele depun în lunile februarie-martie, iar unele mai întârziate chiar în aprilie.

Imediat după boişte, ştiucile lăuze vor lua o pauză îndelungată pentru refacere. În această vreme ştiuca nu se hrăneşte intensiv ca în alte perioade ale anului, stă ascunsă în vegetaţie, după obstacolele submerse, în praguri, preferând să se odihnească. Nu va ataca peştii pradă decât dacă aceştia vin foarte aproape de zona în care se află şi prinderea lor nu necesită un efort prea mare.

Vom încerca să păcălim ştiuca cu năluci care imită mişcările unor peşti loviţi, apatici, bolnavi, care nu pot să se deplaseze cu viteze prea mari.

Personal prefer să pescuiesc ştiuca, acum, cu năluci soft, lestate uşor, capabile să pătrundă în ascunzişul ştiucii fără să o deranjeze prea mult. Trebuie să insistăm pe locurile bănuite pentru că e dificil să o facem să atace când nu prea are chef.

Ştiuca mascul prins poarta urmele dintilor femelei cu care s-a imperecheat
Ştiuca mascul prins poarta urmele dintilor femelei cu care s-a imperecheat

Trebuie chiar să o enervăm cu prezenţa nălucii în preajma sa şi până la urmă se va decide. Pentru a avea şanse în această perioadă trebuie să cunoaştem foarte bine locul unde pescuim şi obiceiurile peştelui. Este necesar să căutăm cu atenţie şi perseverenţă locurile bănuite şi să insistăm când găsim un loc prielnic.

Pescuitul acum este un pescuit de anduranţă, greu dar şi frumos în acelaşi timp, prin provocarea la care ştiuca ne supune.

Sonarul, care în alte situaţii nu este necesar la pescuitul ştiucii, acum ne va ajuta foarte mult, datorită imaginilor sale vom găsi lesne locurile în care ştiuca îşi petrece această perioadă. Odată găsite locurile trebuie să insistăm şi să schimbăm în permanenţă nălucile şi modul de prezentare, dar şi unghiul din care abordăm prezentarea nălucii.

Încercaţi să căutaţi ştiuca atât în apele puţin adânci cât şi în gropi. Pe lacurile cu adâncimi mari nu ocoliţi platourile mai înalte, iar în cele mai puţin adânci testaţi temeinic gropile.

Peştele va căuta liniştea, va prefera locurile mai retrase unde nu defilează toată ziua fel de fel de vietăţi acvatice, poate şi din acest motiv de multe ori va ataca pentru că este agasată şi deranjată de nălucile ce îi invadează teritoriul.

Mare atenţie la atacul ştiucii în această perioadă, este unul discret, fin, de multe ori fiind sesizat doar printr-o tresărire uşoară a firului, din acest motiv e bine să folosim un fir vizibil.

Vom observa că ştiucile prinse vor avea cârligul înfipt superficial, datorită faptului că nu este mâncăcioasă. Dar nu vă faceţi griji, această perioadă trece repede şi vom avea în ştiucă un adversar şi un partener de nădejde.

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu