Stiuca pescuita la pluta. Montura cu pluta de pescuit la stiuca

Pescuit la stiuca cu pluta. Montura cu pluta de pescuit la stiuca. Pescuitul stiucii la pluta cu vela. Vezi cum se obtine montura cu pluta pentru stiuca

stiuca_la_babord_9446e9e.jpg

Montura cu pluta de pescuit la stiuca

Montura Albul din panzele corabiilor bantuie si astazi imaginatia romanticilor rataciti prin era satelitilor geostationari. Intre pesti si corabii sunt apele si vantul. Pescarul modern, un posibil capitan de cursa lunga esuat pe malul unei prozaice balti, are sansa sa duca mai departe mirajul oceanului si legendele monstrilor din adancuri. Daca la aceasta joaca iau parte si stiucile, cu atat mai bine!

Pescuitul stiucii nu se limiteaza numai la voblere, linguri sau plastice. Nici la pescuitul din barca. Poti pescui linistit de pe mal, cu pestisor viu sau mort, uneori cu rezultate ce atarna un pic mai greu in cantar decat cele dintr-o zi de spinning. Singura problema pe care o poti avea este imposibilitatea de a ajunge cu montura in locuri aflate la mare distanta de mal. Esti pescar de stationar si nu ai barca? Nici o problema! Este timpul sa iti faci una in miniatura. Nu va ganditi la cine stie ce navomodel, exista o metoda mult mai simpla pentru a-ti transporta momeala la distantele pe care nu le poti acoperi prin lansare. Ai nevoie doar sa atasezi o vela plutei tale si de putin vant prielnic.

Principiul plutei-barcuta este destul de simplu. Multi dintre noi ne-am jucat in copilarie cu barcute bricolate din polistiren. Atunci, improvizatia consta intr-un catarg realizat dintr-o nuia, infipt in bucata de polistiren, o bucata de hartie pe post de vela, o sfoara legata de fundul barcii si… vant din pupa! Daca aveai sfoara suficienta si vant puternic, barcuta putea traversa lacul. Mai in joaca, mai in serios, cunostitele plapande de mini-navigatie din copilarie isi gasesc acum aplicatii in pescuit.

Navomodelism cu esente de balsa
Pentru realizarea monturii puteti sa folositi materiale pe care deja le aveti in trusa de pescuit. Cateva corpuri de pluta sau lemn de balsa, tub de plastic rigid, varnis, agrafe, vartejuri, plumbi culisanti mici, opritoare de cauciuc, folie de plastic si niste lipici.
Pluta principala se poate achizitiona din magazinele pescaresti (plute cu portanta mare 25-35g) sau le puteti confectiona singuri din lemn de balsa, pluta, plastic, in forma ovala. Antena (pe post de catarg) si chila se pot face din sarma, betigase de fibra de sticla, bambus, plastic sau carbon.

Pentru constructia velei, poate fi folosit orice material plastic cu o rigiditate moderata: coperti de la dosare, sticle de plastic sau, eventual, puteti gasi la librarie folii plastice de diferite culori. Vela trebuie sa fie galbena, rosie sau de o culoare ce poate fi vazuta de la distante mari. In cazul in care le faceti din sticle de plastic transparent, le puteti vopsi sau lipi un autocolant colorat. Cele doua gauri prin care va trece „catargul” se pot face cu ajutorul unui cui inrosit in foc. Dupa realizarea velei, o introduceti pe antena plutei si o fixati cu ajutorul unui varnis sau cu o bila din cauciuc.

La partea a doua a monturii se utilizeaza un tub de plastic rigid, asemenea celui folosit in monturile anti tangle (care impiedica incurcarea). Pe capatul acestuia, introduceti o pluta mica, tip bila, gaurita pe mijloc (din material de pluta, polistiren sau lemn de balsa). In partea de jos a tubului, introduceti un vartej (de care se va conecta pluta cu vela), pe care il blocati pe ambele parti cu varnis. Acest montaj nu are numai rol de a impiedica incurcarile la lansare, ci si pastreaza firul principal la nivelul apei, impiedicandu-l sa se scufunde. De asemenea, ajuta la controlul si stabilizarea ansamblului in cazul in care se schimba brusc vantul sau pestisorul viu momeala inoata in alta directie decat cea a traseului stabilit. Conectarea intre pluta cu vela si tub se face cu o agrafa care este legata in prealabil de chila plutei, printr-un anou de metal.

Montajul plutei cu vela pe linie
Pe linia principala se introduc un opritor de cauciuc, tubul cu efect anti incurcare (care controleaza pluta), inca un opritor de cauciuc, dupa care se leaga un vartej. De ochiul liber se ataseaza o bucata de fir textil de 20-30 cm, pe care se pun un plumb mic culisant si un opritor de cauciuc, dupa care se leaga alt vartej. Dupa ce veti termina montura, nu uitati sa faceti un nod opritor deasupra primului opritor de cauciuc, in functie de distanta dorita intre nivelul apei si pestisor.

Greutatea plumbului culisant se alege in functie de portanta plutei si de marimea pestisorului-momeala, astfel incat corpul plutei sa fie cel putin scufundat pe jumatate in apa, cum se vede si in desen. Ultima parte a monturii este destinata pestisorului viu. Puteti folosi sarma otelita, pe care legati doua ancore, sau struna cu agrafa si o ancora. Aici, montura poate varia in functie de rapitorul vizat si de preferintele fiecaruia in materie de monturi folosite in pescuitul la pestisor viu.

Arsenalul si comenzile marinarului de pluta lunga
Nu va trebuie un echipament special pentru acest tip de pescuit, daca ati mai pescuit cu lanseta cu pestisor viu, la pluta. Personal, am folosit o lanseta de spinning DAM de 3 metri, cu putere de aruncare 15-40g, care a facut fata fara nici un fel de probleme. Ca mulineta, este preferabil sa folositi una cu baitrunner, capabila sa retina 150 metri de fir sau mai mult, in functie de marimea lacului pe care pescuiti si distanta la care vreti sa ajungeti.

Pentru linia principala, folositi un fir textil impletit, datorita lipsei de elasticitate si a faptului ca se scufunda in apa mult mai greu decat monofilamentul. Astfel, aveti un contact ferm cu pluta, puteti sesiza mult mai rapid muscatura stiucii si intepa eficient de la distante apreciabile. De un plus de finete puteti beneficia daca pescuiti cu un multiplicator, avand astfel in permanenta contact cu degetul mare pe fir.

Pentru inceput va recomand sa pescuiti numai cu o lanseta, pentru a putea aprofunda acest stil de pescuit. Inainte de a porni in cautarea stiucilor, trebuie sa fiti atenti la directia din care bate vantul, pentru a va putea stabili locul de pescuit.

Daca ati realizat bine montura, avantajul fata de o montura obisnuita cu pluta este ca poti sa acoperi o portiune mult mai mare din suprafata apei, la distante de peste 100 metri. De aceea, trebuie sa folositi culori vizibile la vela, in eventualitatea in care nu aveti un binoclu. Nu trebuie sa fortati lanseta la lansare, deoarece vantul va prelua pluta inca de la mal.

De aici, in functie de lacul si locurile stiute, hotarati traseul si eventualele opriri ale plutei. Drept exemplu, lasati firul liber, permitand plutei sa inainteze 10-15 metri, dupa care o stopati si o lasati pe loc timp de 15-20 de minute. Intervalele de stationare nu sunt fixe, le veti stabili singuri la locul faptei, luand in considerare cunostintele asupra lacului si activitatea din acea zi a stiucilor.

Repetati actiunea pana la cand ajungeti la distanta dorita sau sesizati o muscatura. La inceput, pastrati lanseta in mana pe tot parcursul traseului pentru a putea cotrola si invata miscarile plutei.

In rest, stati cu ochii pe pluta. Cu siguranta ca veti avea fire zbuciumate si vant in pupa!

ARTICOLE SIMILARE

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu