Barilla 47, arma secreta la ciprinide

…vând macaroane Barilla numărul 47 la prețul avantajos de 12 lei cutia de 500 de grame. Cam așa suna un anunț pe un forum românesc de pescuit. Lucru de care mi-am amintit acum vreo doi ani, în timp ce îmi tot chinuiam imaginația, după ce un amic îmi spusese „i-am spart la Barilla!!!”

Caras de jumatate de kilogram prins cu barilla galbena
Caras de jumatate de kilogram prins cu barilla galbena

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu așa ceva, pastele Barilla sunt numerotate în funcție de model și formă, iar numărul 47 se poate achiziționa, prin cunoștințe, direct din Italia. De ce? Se pare că acest model, din motive necunoscute mie, nu prea se importă la noi. De ce le place ciprinidelor doar acest tip de paste? Poate fi superstiție, sau poate că, odată pregătite, acestea au forma, gustul și consistența ideale pentru cele două specii, chiar nu știu care-i explicația. Ce este clar e faptul că cei mai mulți pescari care cunosc Barilla, spun că numărul 47 este alesul carașilor și al crapilor.

Pentru cei care pescuiesc mult pe Dunăre, următoarele rânduri sunt numai bune de întipărit în minte și apoi de aplicat. Spun asta datorită rezultatelor bune pe care le au cei care deja cunosc această momeală, rezultate care îmi ajung la urechi datorită locului meu de muncă, magazinul de scule de pescuit. În continuare vă voi prezenta modalitatea mea de a prepara această momeală, în diferite variante de culori și arome.

Ingredientele necesare rețetei mele sunt următoarele:

– o jumătate de cutie de Barilla 47
– colorant roșu și galben Super Color
– aditiv lichid Sensas Aromix Caramel
– aditiv pulbere Sensas Double Scopex
– pesmet

Punem pe cap pălăria de bucătar și-i dăm bătaie. Pentru pregătirea momelii de carlig în trei variante diferite, avem nevoie doar de o treime de cutie de paste, dar dacă dorim să adăugăm și în nadă, atunci folosim o jumătate de cutie. Ca o mică paranteză, vă sfătuiesc să folosiți un set de recipiente care va avea ca destinație numai pregătirea de momeli de pescuit, altfel riscați să colorați vesela definitiv. Începem procesul de producție:

– într-o cratiță se pune apă la fiert, iar în momentul în care aceasta clocotește, adăugați cantitatea de paste și lasați să fiarbă timp de 5 minute. Din când în când, amestecați cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă pe fundul cratiței.

– se poate adăuga și sare (de multe ori sarea în exces poate da rezultate foarte bune)

– după cele cinci minute, le vom pune într-o strecurătoare și le vom clăti cu apă rece, pentru a evita lipirea acestora – în recipiente separate vom împărți cantitatea de paste necesară fiecărei arome și culori în parte

– adăugăm colorantul și amestecăm până când pastele capătă culoarea dorită. Atenție la cantitatea de colorant; adăugați treptat, pentru a evita risipa.

– în funcție de preferințe, se folosește aditiv lichid sau praf. atenție din nou la dozaj, în cazul aditivului lichid. Nu vrem ca pastele să devină supraumectate. La aditivarea cu praf, vom avea grijă ca pastele să fie un pic mai umectate, pentru ca aditivul să lucreze pe suprafața acestora, să se topească și să intre în pereții pastelor.

– în varianta finală, pastele pregătite pentru cârlig se pot păstra la borcan, dar nu înainte de a le scălda în pesmet, pentru a împiedica lipirea acestora în timp – surplusul se poate amesteca și se poate adăuga în nadă. Și la acestea se va adăuga pesmet în cazul depozitării pe mai multe zile.

Din experiențele personale și spusele pescarilor, pastele nu se pot păstra mai mult de o săptămână, maxim două, fără a mucegăi. Oricum, sfatul meu este să vă preparați de fiecare dată doar cantitatea necesară pentru o partidă de pescuit, ca să fie cât mai proaspete.

Combinații utile

Ca orice altă momeală, pastele se pot combina în diferite variante. Barilla cu vierme, cu râmă sau porumb, orice combinație poate fi cea câștigătoare.

La feeder, pastele Barilla combinate cu Puffi (pufulete) de arome și culori diferite pot face ravagii. Se știe bine că și culoarea joacă un rol important în prezentarea momelii și atracția peștilor. De la cei care pescuiesc la crap putem să împrumutăm exemplul monturii cu pop-up, care dă rezultate excelente de cele mai multe ori.

Test fulger

După terminarea meniului, am fugit la o baltă din apropierea orașului pentru a testa cele preparate. La acest test m-a ajutat bunul meu prieten Gabi Kapor, un client împătimit al concursurilor de staționar. Balta pe care am ales-o are caras și crap în cantități mari, loc numai bun de probe. E bine să faceți teste pe o apă care are pește destul, testele făcute pe ape fără pești sau cu pești puțini și mofturoși nu au niciun rezultat concludent și nu veți fi convinși niciodată de eficacitatea produsului folosit.

Testul la noua momeală îl veți face în paralel cu momeala care prinde cel mai bine în acel loc, în cazul de față am făcut o comparație între Barilla și viermi.

Concluziile trase au fost următoarele:

– la viermi intră predominant carasul de talie medie și puțin de talie mai mare. Carașii au fost mai receptivi la mișcarea viermilor și la ușurința în a-i detecta.

– la Barilla am prins și carași, dar și crap. Trăsături puțin mai rare, dar cu capturi mai mari.

– la Barilla plus 2 viermi, trăsături false de carași mai mici, dar și o trăsătură mai hotărâtă de crap, care a și rupt struna.

Diferențele nu au fost foarte mari la cantitățile prinse, ceea ce dovedește că Barilla poate fi o momeală de succes atunci când peștele refuză viermii sau alte momeli. Pe o altă locație, în paralel, un prieten a reușit să prindă 11 kg de caras la Barilla, în condițiile în care nimeni de pe baltă nu a reușit să prindă mai nimic la alte momeli. acolo este exclusă varianta momelilor vii pe cârlig, deoarece balta este suprapopulată cu somn pitic. Vă las pe voi să o testați pe râuri, la ciortani și carași, deși nu este exclus să prindeți și alte specii la făinoase.

 

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Chiar face minuni acest tip de momeala. Au fost zile in care din grupul de prieteni pescari decat cel care folosea barilla a avut rezultate iar noi ceilalti care foloseam, sa zic, metode mai conventionale nu am avut nici macar o “trasatura” toata ziua.

Adaugă Comentariu