Caras. Pescuitul carasului. Reteta de nada pentru caras

Carasul. Nade si monturi pentru pescuit la caras intre ape. Totul despre pescuitul carasului intre ape. Montura si nada de caras.

pescuitul_la_caras__cel_mai_cunoscut___i_mai_r__sp__ndit_pe__te_din_apele_de_la_noi_d92be04.jpg

Carasul - Carassius Auratus – cel mai cunoscut si mai raspandit peste din apele de la noi.

Carasul prefera malurile, cu sau fara vegetatie, printre plante, in locurile cu substrat malos, bogate in chironomide. Carasul e pestele care, de cele mai multe ori, nu-si paraseste zona de patrulare, orice nada ar avea de oferit pescarul.

Daca incercati sa prindeti caras, va trebui sa descoperiti intai locurile in care acesta se plimba si se hraneste in mod natural. Spre deosebire de celelalte ciprinide, eu consider carasul ca fiind „cel mai mofturos”. Nu raspunde prea bine la nada si nadire, nu se lasa usor „imbatat” de miresmele pregatite de pescar, cum fac babusca sau platica. Daca vadul de pescuit este in raza de actiune a caraslui, atunci avem sanse mari sa-l prindem, dar nu se va deplasa nici macar cativa metri pentru o gustare, oricare ar fi ea.

Perioada cea mai propice pentru pescuitul carasului este a doua jumatate a lunii mai si, de asemenea, lunile septembrie si octombrie, cand pestii se aduna in apropiera malurilor. Atunci carasul este cel mai usor de localizat (se pot vedea bule de aer care se ridica in timp ce carasul cauta mancare, miscari ale firelor de papura) si pescuit.

Carasul se hraneste cu o paleta larga de momeli; atat timp cat pescarul alege corect vadul de pescuit, el nu se va da in laturi de la bobite de mamaliga, traditionala rama, viermusi, chironomide sau chiar paine. In general, in materialele despre caras se vorbeste despre pescuitul pe substrat, folosind mamaliga sau nade colante, bogate in seminte de floarea soarelui si canepa.


Tudor Bodocan cu o recolta bogata in caras

O situatie des intalnita, este aceea cand carasii se ridica intre ape. De multe ori, in special in lacuri cu adancimi mari, carasul (ca si alte specii) se ridica intre ape, manifestand interes pentru tecile larvelor de chironomide, care plutesc la suprafata, in urma eclozarii. Pentru astfel de situatii, este recomandata o nada usoara, umectata mai putin, care se va sparge usor in contact cu apa.

Reteta de nada pentru caras
- 1 pachet Alborela Lago (Trabucco)
- 2 pachete Special Match (Trabucco)
- 1 pachet Mamaliga
- 200-300 g viermusi sau chironomide
(Reteta folosita cu succes in competitii de stationar)

Ati sesizat ca am adaugat mamaliga in amestecul de nada pentru caras; multi pescari folosesc mamaliga in timpul partidelor de pescuit, pestii sunt obisnuiti cu mirosul si gustul acesteia, de aceea e bine sa o adaugam la mixul nostru. Ramane insa o intrebare: „Cum facem mamaliga sa plutasca intre ape?”.

Solutia e la indemana tuturor: dupa preparare, asteptam sa se raceasca, iar apoi o lasam cateva zile in congelator. In seara premergatoare partidei de pescuit o dezghetam, dupa care o trecem printr-o sita de nada. Va rezulta o consistenta foarte usoara, cu o putere de legare aproape de zero. Cele doua mixuri trebuie amestecate intre ele, apoi cu mamaliga sitata. Se adauga apa atat cat sa putem forma bulgari cu usurinta.

Pentru pescuitul la caras „intre ape” se pot folosi varga fixa, rubeziana, dar totusi eu propun folosirea tehnicii match. Utilizand bete cu mulineta si plute de tip waggler, vom putea ajunge cu usurinta la distanta dorita, vom putea urmari carasii acolo unde se hranesc cu incredere.

Montura de caras
- Pluta tip waggler 10-14 g, in functie de varga folosita sau de distanta la care vrem sa pescuim. De cele mai multe ori, e bine ca pluta sa fie echilibrata (cantitatea de plumb incorporata sa fie foarte apropiata de portanta plutei).
- Firul principal – sinking de 0,14 – 0,16 mm, in functie de talia pestilor.
- Carligul de caras – putem folosi carlige mai mari (nr. 12 – 8). La caras putem agata momeli generoase (buchet de viermusi; 2-3 rame subtiri).
- Firul inaintas ( 0,12 – 0 ,14 mm) va fi atasat de firul principal cu ajutorul unui antirasucitor, care va juca rol de plumb (momeala trebuie sa se scufunde usor, cat mai natural; folosirea plumbajului ar grabi scufundarea monturii, iar carasii ar percepe acest lucru ca fiind ceva ciudat).


Carasii lui Tudor Bodocan sunt eliberati la finalul partidei de pescuit

Nadirea la caras
Se face cu prastia, ritmic, pe tot parcursul partidei, cu bulgari de marimea unui ou mic. Nada trebuie sa se sparga la contactul cu apa, formand un norisor de particule foarte atractante pentru caras.


1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu