Carlige de pescuit fara contra in pescuitul stationar

Cirlige de pescuit cu sau fara contra? Avantajele si dezavantajele cirligelor fara contra in pescuitul stationar. Aplicabilitatea cirligele fara contra.

carlige_de_pescuit_cu_microspin_77235f3.jpg

Carligele fara contra (barbless) sunt din ce in ce mai prezente pe piata noastra si se diferentiaza prin lipsa contrei. Britanicii sunt probabil cei mai inversunati utilizatori ai acestui tip de carlige si, contrar a ceea ce crede majoritatea pescarilor, carligele de pescuit fara contra nu scapa peste mai mult decat o fac carligele cu spin (contra) sau microspin.

Carligele fara contra au fost introduse pe piata si ca o varianta mai prietenoasa in lupta cu pestele, deoarece rana produsa de carligele fara spin este mult mai mica si se vindeca mult mai usor. Bineinteles ca utilizarea lor este conditionata de o serie de aspecte:

- Folosirea momelilor vii nu este recomandata, din cauza lipsei spinului. Ramele, viermii sau alte momeli care se misca energic in carlig pot evada foarte usor, deoarece nu intampina rezistenta spinului la iesirea din carlig. Asadar, aceste carlige „fac casa buna” cu momeli de genul peletelor moi, porumb, paste sau coca de paine si orice alta momeala inerta.


Carlig de pescuit cu contra normala

- Carligele fara contra se folosesc cu succes atunci cand pescuim cu rubeziana, deoarece exista o tensiune continua a firului. La fel se pot folosi si atunci cand pescuim cu varga fixa. In concursurile de pescuit stationar, cand capturile sunt foarte dese, carligul fara contra este un atu, deoarece degorjarea pestilor se face mult mai rapid, pescarul economisind mai mult timp.


Model de carlig fara contra

- In cazul pescuitului la match sau carpfishing, totul consta in mentinerea constanta a tensiunii firului dintre pescar si captura. In cazul detensionarii totale a firului, riscul de a pierde pestele este ridicat, dar putem spune ca si in cazul carligelor cu spin acest aspect este la fel de adevarat.

Ca test, puteti verifica singuri, agatand un carlig fara contra de o bucata de material textil si, prin miscari diverse,incercati sa-l dezgatati fara a atinge carligul. De cate ori veti reusi, probabil si pestele va avea tot atatea sanse de reusita in cazul in care este agatat bine. Fir intins!

 

 

NICIUN COMENTARIU

Adaugă Comentariu