Formele de baza ale plutelor de pescuit la varga

„Piata plutelor” a explodat in ultimii ani dar indiferent de producatori, culori sau mici modificari aduse la formele de baza, actiunea acestora nu s-a schimbat, recomandarile de folosire a diferitelor forme fiind destul de clar explicate de catre producatori.

Pentru a putea intelege felul in care alegerea trebuie facuta, recurg la o mica recapitulare a formelor de baza, recapitulare care contine si descrierea despre destinatia si situatia in care acel tip de pluta se poate folosi.

–          pluta cu corp in forma de picatura

Pluta lacrima cu corp alungit, chila de carbon, antena de fibra, dedicata pescuitului de finete.
Pluta lacrima cu corp alungit, chila de carbon, antena de fibra, dedicata pescuitului de finete.

Aceasta are corpul ascutit inspre antena si este dedicata partidelor in care pestii sunt mofturosi, trasaturile fiind foarte fine. De asemenea, aceste plute sunt de finete mare si se recomanda folosirea lor in ape fara valuri sau curenti.

 Se recomanda in partidele de pescuit dificile la babusca, platica, caras.

 

–          pluta cu corp in forma de bulb 

Pluta bulb cu chila de otel
Pluta bulb cu chila de otel

Recomandata in partidele desfasurate pe ape curgatoare sau canale, forma de bulb fiind hidrodinamica si foarte stabila in astfel de situatii.

Se recomanda in partidele de caras, crap, mreana, scobar, clean, morunas.

 

 

–          pluta cu corp in forma de morcov. Recomandate in toate situatiile in care intalnim canale sau rauri care au curenti medii sau mari. Aceasta forma este cea mai raspandita si utilizata printre pescarii amatori. In mod ciudat, majoritatea pescarilor de competitie nu folosesc acest tip de pluta.

Aceasta forma este recomandata in partidele de pescuit la scobar, clean, mreana, caras, crap.

–          pluta cu corp tip creion (stick).

Pluta stick cu prindere in doua puncte
Pluta stick cu prindere in doua puncte

Recomandata pescuitului de viteza si finete, pluta care se preteaza ca aplicabilitate in partidele desfasurate pe ape calme sau foarte slab curgatoare. Portanta acestora este distribuita pe toata lungimea corpului, oferind o foarte mare sensibilitate.

Plutele stick sunt recomandate partidelor de pescuit la oblete, platica, babusca, caras.

Acestea fiind spuse, sper sa va puteti forma o imagine de ansamblu despre felul in care se poate alege pluta potrivita. Fir intins!

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu