Pescuit cu feeder sub rubeziana. Tehnica de pescuit.

Pescuit la feeder sub rubeziana Tehnica de pescuit la rubeziana cu cosulet de feeder.

a67_mreana_si_clean_55ed15f.jpg

Pescari de rau, va invit sa fiti pe faza. Ati vazut multe la viata voastra, stiu, dar pe asta, pariu pe-un toi cu icre negre, pe asta, deci, nu. Nici cu gandul n-ati gandit, nici cu visul n-ati visat, nu, nu si iarasi nu. Este o metoda de pescuit re-vo-lu-tio-na-ra. Nu e nici o exagerare aici, o spun cu mana pe inima. Este o combinatie fantastica intre doua tehnici inca inedite la noi.

Este o metoda de pescuit re-vo-lu-tio-na-ra. Nu e nici o exagerare aici, o spun cu mana pe inima. Este o combinatie fantastica intre doua tehnici inca inedite la noi. Dupa ce veti vedea cum stau lucrurile si dupa ce ii veti realiza eficienta, prevad un lucru: va veti cumpara o rubeziana si 2-3 feedere (citeste „fidare”). Ca sa ajung sa cred asta, am vazut intai un DVD si am pus cu succes in aplicare ce am vazut acolo. Va fac acum partasii mei la o experienta extraordinara. Urmariti-ma si fiti pe faza, deci.

Made in West, via Ungaria
Auzisem despre farmecele acestei tehnici de pescuit de o buna bucata de vreme. Coapta de mintile unor pescari occidentali, ea a ajuns urgent si pe malurile din tara vecina si prietena, Ungaria. De pe maluri, tusti pe DVD! De pe DVD, tusti in calculatorul lui mandea! Si din calculator, tusti in mintea mea umeda de clean, scobar, mreana sau pescar, ca nici eu nu mai stiu cu precizie ce sunt. In DVD-ul pe care l-am vazut, un pescar maghiar prindea cleni de jumatate de kil pe frumosul rau Tisa cu un rubezian de vreo 10 m, la capatul caruia se gasea un feeder. Un ce? Un feeder. Genial!

Esenta metodei

Intram direct in inima subiectului, servindu-ne de aceasta minunata imagine tesuta pe tastele artistului redactiei noastre, Marian Leonida. Priviti bine si trageti-va una pe frunte pentru ca nu
v-a trecut prin cap voua, mai intai, aceasta idee. Ce vedem? Un feeder care poate fi plasat mereu in acelasi punct, gratie preciziei in pescuit pe care ti-o confera tehnica rubeziana. Ia sa luam lucrurile la bani marunti.

Pluta? Nu!
Intr-un fel, tehnica rubeziana o reproduce pe aceea clasica de feeder. Ce se intampla la aceasta din urma? Trasaturile se transmit varfului lansetei (stiti acele varfuri subtiri si colorate, care se ataseaza lansetelor specializate pentru feeder). Ideea este ca, din moment ce trasatura se transmite perfect lansetei de la, sa zicem, 30 m, fara sa fie nevoie de nici o pluta, cu atat mai mult ea se poate transmite fara probleme varfului rubezianului de la cca. 4 m distanta. Cum 4 m? Asa bine. Asa cum vom vedea imediat, de la carlig la varful rubezianului, intr-o apa de 2 m, distanta nu poate fi mai mare de 4 4,5 m. Asta inseamna ca vom vedea trasaturile la varful rubezianului? Exclus. Trasaturile se percep simultan pe doua cai: vizual si in mana. Vizual, cu antena de pluta care tine loc de pluta. In mana, gratie rigiditatii exemplare a rubezianului.

Antena semnalizor
E o antena de 3-4 mm diametru, din plastic fluo. E relativ groasa, ca sa o vezi bine. Se fixeaza pe fir cu tubulete siliconice. Unde? La 30-50 cm de varful rubezianului. Pozitia antenei noastre, spre deosebire de pozitia plutei la o linie de pluta, nu depinde de adancimea apei!! Ca apa are 2 sau 5 m, pentru pozitia semnalizorului e egal. La sub 50 cm de varful rubezianului, cu 1-2 cm din semnalizor iesiti deasupra apei, pozitia sa e perfecta.

Sondajul apei, inainte de pescuit
E obligatoriu. Dar nu pentru determinarea pozitiei semnalizorului, ci pentru cunoasterea reliefului substratului, pentru localizarea agataturilor si pentru determinarea aproximativa a adancimii apei. Dupa ce afli adancimea apei, stii cati metri de fir iti trebuie si la cate segmente faci kit-ul. La o apa de 2 m, faci firul de vreo 3-3,5 m.

Un reper
Luati-va unul din malul de vizavi. O creanga, un manunchi de stuf ori de papura, un senator pitit de DNA, un vanator ciupit de rate, orice e bun daca se distinge clar si va ajuta sa plasati naditorul mereu in dreptul lui. E o conditie elementara de precizie in pescuitul cu feeder. Nu aveti nici un interes sa raspanditi nada si, implicit, sa raspanditi si pestii.

Pozitia liniei in apa
Excesul mare de lungime a firului te ajuta sa tii linia, lucru esential, mult inclinata fata de verticala. O linie tinuta la verticala nu semnalizeaza trasaturile cum trebuie! Struna trebuie sa se prelungeasca in chip cat mai firesc cu linia, pana la virful batului. E singura varianta in care trasaturile se transmit optim la semnalizor si in varga. In unghi drept, in schimb, pestele trage mai mult de naditor si mai putin de ceea ce e deasupra lui. Ganditi-va ca la pescuitul cu lanseta de feeder, la 30-40 m de mal, linia continua intr-un unghi foarte lin struna, aflata pe fundul apei.

Pana va luati rubeziana …
Evident (cred ca abia ati asteptat sa va spun acest lucru), daca nu aveti rubeziana, metoda este aplicabila si cu varga telescopica. Insa aceasta varianta va priveaza de doua lucruri: 1. de avantajul teribil pe care il da elasticul in pescuitul fara mulineta al pestilor mari; 2. de precizia plasarii nadei in acelasi loc, tot timpul. Data fiind lungimea mare a firului in pescuitul la fix (cu atat mai mare cu cat varga e mai lunga) si data fiind plasarea feeder-ului in vad printr-o miscare de balans pe sub mana, precizia pescuitului nu este comparabila cu aceea pe care ti-o permite tehnica rubeziana. Abia dupa ce veti pescui cu o varga rubeziana va veti da seama de diferenta neta de eficienta dintre cele doua metode. Cu prima, improvizezi. Cu a doua, faci ce trebuie.

Si totusi, unde sunt mrenele?
Si clenii, si mrenele, sunt. Stau ca belferii prin uriasa memorie megabitica a calculatorului meu si se pregatesc de o reprezentatie spectaculoasa pentru urmatorul numar al revistei. Vom invata atunci noi lucruri despre aceasta extraordinara metoda de pescuit, intre care maniera de a face nadirea este unul dintre cele mai importante. Veti fi invitatii mei la o partida de pescuit pe Bega Topolovatului banatean, partida in care m-a insotit prietenul Oliver Pelici, pe care il vedeti in pagina de titlu a articolului. Sper ca mrenoaica din mainile sale sa va tina in clocot curiozitatea pana luna viitoare. Pe curand!

Secretul transportului feeder-ului in vad
Nu mai e nici un secret. Pe kit, undeva deasupra de pozitia de priza, se fixeaza un colier de plastic, din acelea disponibile in magazinele de articole pentru gospodarie. Vom numi acest colier clip si vom spune ca este o idee preluata de la pescarii britanici de carpodrom. Ei utilizeaza asa ceva intr-un pescuit cu totul particular la crap, si anume atunci cand pun in carlig paste extrem de moi, care, daca ar fi plasate in vad in modul clasic, s-ar dezintegra urgent. Cu clipul, fratii plaseza usor pasta pe vad, iar aceasta ajunge nevatamata pe fundul apei. In cazul nostru, pas cu pas, lucrurile se intampla asa:


A.  Se pun viermii in carlig si apoi se incarca naditorul


B.  Se prinde naditorul de clip


C.  Se duce rubeziana cu grija in fata


D.  Cand a ajuns la capat, se ridica mult in sus


E.  Se roteste varga in mana pana cand clipul se intoarce in jos si elibereaza naditorul


F.  Se amortizeaza balansurile liniei, dupa care feeder-ul se asaza usor pe apa, fara zgomote inutile

1 COMENTARIU

Adaugă Comentariu