Pescuitul intre ape

4

Pescuitul intre ape, un pescuit care consta in capacitatea pescarului de a mentine un ritm de nadire constant pe toata durata partidei de pescuit.

ploaia_de_viermu__i_27ce71d.jpg

Pescuiti intre ape daca pestii nu se ridica de pe substrat. In cazul in care sunt momiti regulat cu nada in straturile intermediare ale coloanei de apa, pestii vor deveni mult mai receptivi la nada.

Cu rare exceptii pescuitul stationar inseamna pescuit pe substrat. Prima grija a pescarului este sa sondeze si sa gaseasca locurile de adapost sau de hranire ale pestilor. Apoi de cele mai multe ori va incerca sa pescuiasca in vecinatatea substratului sau pe substrat. In cele mai multe situatii este cea mai buna alegere. Dar sunt si situatii cand pescuitul intre ape se poate dovedi varianta castigatoare. Si nu e vorba de cativa pesti prinsi intamplator in timp ce interceptau momeala in coborarea ei spre substrat.

Pescuitul intre ape nu necesita echipament strict specializat ci doar adaptarea liniei de pescuit scopului urmarit. De exemplu pescuitul la Sheffield intre ape necesita o atentie sporita la alegerea wagglerului si la distributia plumbajului. Wagglerul este cel care semnalizeaza muscaturile pe cadere si este de la sine inteles ca avem tot interesul sa o faca cat mai bine.

Muscaturi pe cadere
La pescuitul intre ape exista, in mare, doua tipuri de muscaturi: cele foarte rapide provocate de pesti mobili, care urca si coboara in permanenta in urmarirea momelii si a nadei, concurandu-se cu alti pestii si cele ale pestilor care stationeaza la un anumit nivel in coloana apei. Acestea din urma sunt si cele mai interesante pentru ca semnifica faptul ca pestii sunt deja instalati la locul si la nivelul la care pescuieste pescarul. Insa spre deosebire de muscaturile rapide acestea sunt mai fine, pentru ca pestii nu se deplaseaza si apuca momeala mult mai precaut. Pentru a intepa astfel de pesti este esential sa putem vizualiza diferitele etape ale asezarii plumbilor, etalati pe linia de pescuit. In astfel de situatii antena wagglerului trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea plumbilor, de cele mai multe ori de dimensiuni foarte mici, pentru a asigura o coborare cat mai naturala a momelii intre ape. Antena este cea care semnalizeaza palierele de echilibrare ale lestului si ne permite sa sesizam orice interferenta care inseamna de cele mai multe ori un peste cu gura pe momeala!

Sensibilitatea antenei depinde de materialul din care este construita. Exista mai multe variante de antene:
• Din remige de paun (varfurile penelor din coada masculilor de paun) pe care fiecare si le poate lucra singur;
• din plastic care au avantajul ca densitatea plasticului e foarte apropiata de cea a apei
• din bambus, care sunt dense si in acelasi timp solide. Se dovedeste mai utila pentru indicarea muscaturilor pe ridicarea antenei decat pentru pescuitul intre ape
• din balsa – foarte utilizate, ai ales la wagglerele de portanta mica, la pescuitul fin, intre ape. Comparativ cu cele din pene de paun cele din balsa se lucreaza foarte usor, ceea ce permite realizarea unor antene fine si in acelasi timp suficient de rezistente;

Plute fine, plumbaj etalat
La pescuitul intre ape exista doua tehnici diferite: cea frantuzeasca care foloseste wagglere de portanta mare, prelestate si cea englezeasca care foloseste cele mai mici wagglere posibile, evident nelestate. Parerea englezilor este ca la lansare un waggler prelestat, de portanta mare se va afunda mult in apa la lansare, din cauza inertiei sale. La pescuitul intre ape acest lucru este un dezavantaj evident. Un waggler nelestat cu o portanta de 3AA este de cele mai multe ori suficient pentru a putea pescui la distante pana in 25 m, mai ales daca folosim un fir de 0,12-0,14 mm. Este oricum mai departe decat putem nadi cu prastie cu viermusi. Pentru un plus de discretie wagglerul se fixeaza pe linie cu ajutorul unui varnis suplu din silicon, combinatie care va permite o intepare mai discreta, pluta basculand la intepare in loc sa tasneasca la suprafata.

Sunt doua posibilitati de a pescui intre ape la alegerea monturii. Fie reglam pluta astfel incat momeala sa coboare lent pana pe substrat in speranta ca daca pestii nu intercepteaza momeala pe cadere o vor apuca dupa ce aceasta a ajuns pe substrat. Este o tactica eficienta mai ales cand pestii sunt activi si se deplaseaza continuu pe inaltimea coloanei de apa. Lestarea liniei va fi etalata, astfel incat sa obtinem o coborare naturala a momelii spre substrat. O astfel de montura este posibila numai in ape unde adancimea nu depaseste 4 m adancime, pentru ca altfel e necesara folosire unui waggler culisant si gruparea lestului.
A doua tehnica consta in reglarea plutei pentru pescuitul intre ape. Daca sunt naditi regulat toti pestii se vor ridica intre ape, chiar si speciile care stau in mod obisnuit pe substrat. Pescuitul intre ape se face la adancimi foarte variabile functie de inaltimea coloanei de apa. Evident in orice situatie plumbajul se va etala pe toata lungimea liniei de pescuit.

Nadire contra-cronometru
Secretul la pescuitul intre ape consta in capacitatea pescarului de a mentine un ritm de nadire constant pe toata durata partidei. Ritmul trebuie pastrat chiar si atunci cand pestii nu raspund. Cu un ritm constant de nadire se pot tine pestii pe loc pe durata intregii zile, ceea ce nu se intampla intotdeauna cand se face o nadire de apel, masiva. Se poate nadi doar cu viermusi sau cu nada vegetala si cu viermusi. Nada vegetala se va folosi in cantitate redusa. Se fac bulgari mici si bine inmuiati, astfel incat sa se sparga imediat cum ating apa. De fapt nada vegetala nu constituie baza nadirii ci doar creaza un nor atractiv care mentine activ interesul pestilor.

Nadire cu viermusi sau cu casteri are regulile ei. Daca este prea intensa pestii nu urca intre ape ci asteapta pe substrat. Daca este prea redusa pestii nu raman la locul de pescuit ci isi urmeaza traseele lor obisnuite de cautare a hranei. Insa cel mai prost lucru care poate sa il faca pescarul este sa nadeasca cu prastia la intervale neregulate. Ritmul lansarii viermusilor si numarul acestora la o lansare le stabileste fiecare in functie de marimea populatiei piscicole si de apetitul pestilor. Insa o data stabilit ritmul el trebuie pastrat, chiar si pe durata drilurilor. Cine a vazut marii campioni in concursuri a constatat, poate nu fara mirare, ca acestia nu opresc nadirea de intretinere cu viermusi nici chiar in timpul drilurilor! (in special la pescuitul la rubesiana)
Nu este simplu sa nadesti la intervale regulate (la 2-3 minute o data) pe parcursul a cateva ore, mai ales in perioadele cand pestii nu reactioneaza si locul nadit pare pustiu. Dar succesul se bazeaza pe incredere, incredere intarita de experienta. Daca pescarul nu e convins ca face bine ceea ce face sansele ca lucrurile sa mearga bine sunt din start minate de neincredere. Este regula numarul unu in pescuit si nu numai.

4 COMENTARII

Adaugă Comentariu