Reteta de nada pentru crap pescuit la stationar

Reţete de nadă pentru pescuitul la crap sunt foarte multe iar recomandările diferă de la pescar la pescar. Fiecare împătimit al pescuitului staţionar, profesionist sau amator, are preferinţele şi afinităţile sale şi, înaintea oricărei partide de pescuit, alocă timp  pentru selecționarea și pregătirea nadelor.

Crapii nu pot refuza nada lui Tudor
Crapii nu pot refuza nada lui Tudor

În opinia mea, nada și nădirea constituie 50% din garanția reușitei în pescuitul staționar.

Dibăcia unui pescar poate fi măsurată și prin felul în care combină ingredientele, prin rețetele de care dispune sau prin modul în care oferă peștilor aceste stimulente auditive, vizuale, olfactive și gustative.

Iată reţeta de nada pe care o recomand eu pentru pescuitul la crap în partidele de pescuit la staţionar.

Menţionez că, pescuind pentru Trabucco Team România, eu folosesc produse Trabucco. Totuși, nu le-aș folosi dacă nu ar fi foarte eficiente.

 

Gigi Moroiu, proprietarul Givadi Romania, cu un crap pescuit în comepetitie, la o reteta de nada similara cu cea prezentata de Tudor
Gigi Moroiu, proprietarul Givadi România, cu un crap pescuit în comepetiţie, cu o reteţă de nadă similară cu cea prezentată de Tudor

Retetă de nadă pentru pescuit la crap:
> 4 kg Mix Carpa
> 800 g TTX
> 200 g aditiv X Factor Carpes
> 500 g Pastoncino roșu
> 300 g cânepă fiartă (prefer să o cumpăr din piață și să o fierb, adăugând în apă o lingură de sare neiodată)
> 300 g porumb dulce
> 200 ml viermuși mari

 

Mod de preparare a nadei de crap:
Întotdeauna nada pentru crap se prepară cu o seară înaintea partidei de pescuit, astfel încât toate particulele de nadă să absoarbă suficientă apă pentru a rămâne pe substrat (nu dorim ca peștii să le urmărească „în sus și în jos” pe toată înălțimea coloanei de apă, intenționăm să păstrăm peștii în apropierea substratului, unde sunt mai ușor de prins).

– Într-un vas, se amestecă 800 g TTX cu aproximativ 3,5 l apă caldă şi se lasă la înmuiat aproximativ 3 ore.

– Punem 4 kg Mix Carpa într-un bac rotund (de 40 l) și începem să amestecăm cu aditivul TTX. Atenție! Vom adăuga TTX la nadă, în nici un caz invers.

– După ce considerăm că nada a fost umectată suficient, vom aștepta 20 de minute și apoi, dacă e nevoie, mai adăugăm din pasta de TTX și apă. Nada va absorbi apa treptat, până când ajunge de o consistență care permite să formăm bulgări (dar e suficient de uscată încât bulgării să poată fi fărâmițați în mână fără a rămâne cocoloașe).

Viermușii sau porumbul sunt momeli grozave in pescuitul la crap
Viermușii sau porumbul sunt momeli grozave in pescuitul la crap

– În dimineața partidei, nada va trebui umectată din nou, pentru că în cursul nopții a continuat să absoarbă apă. După aceasta ultima umectare, este indicat să trecem mixul printr-o sită pentru nadă.

– Înainte cu 30 minute de a folosi nada, trebuie adăugați aditivii X Factor și Pastoncino. Vom sita mixul din nou.

– Viermușii, porumbul și cânepa se pot adăuga oricând începând din acest moment.

– Pe cârlig este indicat să folosim viermuși sau porumb. Peștii se vor obișnui să mănânce aceste momeli din nadă și nu vor fi suspicioși în prezența cârligului.

4 COMENTARII

Adaugă Comentariu