Pescuit primavara. Cum sa pescuiesti la stationar primavara

Luna martie este adesea asociata cu inceputul incalzirii, cel putin teoretice, a vremii. Aceasta usoara incalzire produce mutatii care sunt mai vizibile in apele curgatoare decit in lacuri si iazuri.

sase_sfaturi_pentru_suuces_351f142.jpg

Pescuit de inceput de primavara

In apele statatoare, gheata se topeste mai greu, iar pestii reactioneaza mai lent. In apele curgatoare, incalzirea usoara este mult mai rapid perceputa de catre pesti.

Daca adaugam la aceasta si marirea evidenta a lungimii zilei, care actioneaza direct asupra creierului (hipotalamusului) pestilor, vom ajunge la concluzia ca, in acest inceput de primavara, o partida pe rau este solutia cea mai buna.
Nu vreau sa va propun monturi sau locuri de pescuit. Vreau doar sa va supun atentiei cateva sfaturi care pot sa va creasca sansele in pescuitul dificil de la inceput de sezon. Poate ca nu sunt universal valabile, dar merita incercate, ca solutii salvatoare cand pestii nu trag.

1. Alege pestele in functie de conditiile meteo
Inainte de a iesi pe teren, la pescuit, alegeti specia sau speciile la care se veti pescui in functie de conditiile meteorologice. Pe vreme rece, geroasa chiar, si apa scazuta si foarte limpede, este preferabil sa se pescuiasca la clean. Cand vremea este rece, geroasa, iar apa e in scadere si intr-un proces de limpezire, se poate incerca la clean, biban, babusca, scobar. Daca vremea este mai calduta, in prezenta vantului, cu apa mare si relativ tulbure, pestele cautat cu precadere va fi mreana. Pe vreme calduta, stabila si apa cu debit in scadere si intr-un proces de limpezire, toti pestii se hranesc bine. Sigur, cu cat conditiile meteo sunt mai bune, cu atat pestii se vor hrani mai bine, iar sansele de a obtine rezultate bune cresc. Vremea in aceasta perioada este schimbatoare, dar nu trebuie uitat ca pestii, odata cu cresterea temperaturii si a lungimii zilei (fotoperioada), sunt obligati sa se hraneasca bine, pentru ca incepe perioada de maturare a icrelor si laptilor si se apropie depunerea pontei.

2. Cocktail de momeli pentru pesti amortiti si muscaturi putine
O conditie a succesului este alegerea unei momeli cat mai apetisante. O tehnica pe care putini o folosesc este asocierea momelilor pe acelasi carlig (popularul „carcalete”). Adica larva cu vierme, rama cu vierme, rama cu caster, vierme cu caster si chiar caster cu paine. Astfel de momeli asortate sunt eficiente in multe ocazii si se dovedesc foarte utile pe vreme rece, atunci cand pestii sunt putin activi si trebuie convinsi cu ceva cat mai apetisant, care sa merite deranjul. Cocteilul de momeli se foloseste in special la platica, dar da rezultate bune la toate speciile cautate. In plus, folosirea a doua momeli presupune un carlig un pic mai mare si intereseaza in special pestii mai rasariti, asa ca este si o metoda buna de selectare a marimii capturilor, lucru deloc indiferent cand avem pesti amortiti si muscaturi putine.

3. Fii pregatit! La sfarsitul partidei, seara, pestii musca mai bine
Desi pare ciudat pentru majoritatea pescarilor, unul dintre cele mai bune momente de pescuit, la inceput de sezon si nu numai, este reprezentat de apusul soarelui si perioada imediat urmatoare. Pescuitul pe timpul noptii este interzis prin lege (desi nu exista mai nimeni care sa vegheze la respectarea acestei prevederi), asa ca vorbim aici de pescuitul in amurg. Pestii (in special cei de talie mai mare) se simt mai la adapost in conditii de luminozitate scazuta si se hranesc mai bine. Desi odata cu apusul soarelui temperatura aerului scade, fapt care goneste pescarii acasa, trebuie remarcat ca apa, comparativ cu aerul, are o inertie termica mult mai mare. Singurele probleme care pot aparea sunt reprezentate de incapacitatea de a observa muscaturile pestilor, dar acestea se pot rezolva prin folosirea unor accesorii la indemana tuturor: micutele baterii luminescente Starlite ce se pot fixa pe antena plutei sau pe varful lansetei si asigura suficienta lumina pentru a detecta orice muscatura. Daca zaboviti ceva mai mult dupa apusul soarelui intr-un loc de pescuit, care pana atunci nu va rasplatise decat cu ceva maruntis, puteti avea surpriza sa scoateti exemplare mai rasarite. Este posibil ca pestii mai mari, atrasi de nadire, sa astepte sosirea intunericului, care le confera un sentiment de siguranta sporita, pentru a incerca „bunatatile” oferite de pescar.

4. Alege varful semnalizor in functie de viteza curentului
Pescuitul cu naditor si cu lanseta specializata cu varf semnalizator ramane una dintre tehnicile cele mai eficiente (si) la pescuitul pe rau. Placerea observarii varfului sensibil care semnalizeaza orice incercare a pestelui de a apuca momeala, de la tentativa timida la atacul brutal, care pliaza varful, intrece cu mult placerea de a urmari tresaririle plutei. Cum fiecare lanseta de acest tip vine cu mai multe varfuri semnalizatoare (intre 2 si 5), este foarte importanta alegerea varfului semnalizator care se preteaza cel mai bine conditiilor de la locul de pescuit. Sunt doua criterii de care trebuie sa se tina cont: in primul rand, sensibilitatea varfului, iar in al doilea rand, vizibilitatea sa. Varfurile semnalizatoare sunt vopsite in culori foarte vizibile, iar culoarea cea mai vizibila in conditii de lumina redusa este albul. In ceea ce priveste sensibilitatea varfului semnalizator, alegerea variantei corecte este cruciala, mai ales ca trebuie permanent adaptata la conditiile de pescuit (viteza curentului, adancimea, distanta de pescuit, greutatea naditorului s.a.). Un varf prea rigid va smulge momeala din gura pestelui, alertandu-l inainte de a putea sa reactionam. Un varf prea suplu ne va determina sa-l curbam mai mult pentru a incerca sa mentinem controlul liniei. Intr-un astfel de caz, daca varful este pliat din start, pestele care trage va resimti socul in segmentul mediu, mai rigid al vergii, fapt care anuleaza practic avantajele folosirii unui varf sensibil. La pescuitul pe ape curgatoare, varfurile semnalizatoare trebuie sa fie mai rigide, pentru a nu semnaliza toate resturile duse de apa care se lovesc de linia de pescuit. Oricat de moale sau de rigid este varful semnalizator, trebuie avut grija ca, atunci cand se intinde firul, sa se obtina o curbura lina a varfului cu pastrarea unei rezerve de sensibilitate, care sa poata semnaliza orice tentativa de muscatura.

5. Boiliesuri si pelete pentru pescuit pe rau
O momeala deloc folosita pe rauri sunt boiliesurile. Sigur, e nevoie de ceva curaj, atunci cand ai pescuit numai cu viermusi, rame, larve si mamaliga, sa incerci si ceva „artificial”. Majoritatea pescarilor au convingerea ferma ca boiliesurile se folosesc doar pentru crap si sunt eficiente numai cu conditia ca pestii sa fie obisnuiti din timp cu ele. Adica se pescuieste la ei, in Occident, cu „bilute”, dar in Romania nu merg fiindca pestii nostri nu sunt invatati cu asa ceva. Boiliesurile cu valoare nutritiva ridicata sunt eficiente la toate speciile de ciprinide, singura diferenta fiind aceea ca diametrul lor trebuie sa fie proportional cu talia pestilor cautati. Mai mult, putem sa le spargem pe cele mari in bucati, care vor putea fi inghitite de pestii cautati. Spargerea lor permite disiparea mai rapida in apa a efluviilor aromate care atrag pestii. Este util sa se faca o mica nadire prealabila, dar nu este o conditie esentiala. Cu cat boiliesul e mai proaspat, cu atat mai rapid va fi efectul sau. Pestii, vorba reclamei, „stiu ce este bun pentru ei!”. Poate parea paradoxal, dar ei pot detecta calitatile nutritive ale momelii doar prin miros sau gust. Chiar daca la inceput vor fi mai reticenti, pana la urma tentatia unei mese hranitoare va invinge suspiciunea lor normala. O conditie esentiala este sa folosim boiliesuri cat mai proaspete, preferabil facute de noi, pentru a avea un control precis al ingredientelor. In plus, sa nu exageram cu aromatizarea lor. Dozele ridicate de aroma pot produce atractie rapida (a se vedea articolele despre atractie si nutritie la crap, publicate constant in revista), insa excesul de aroma da gust rau boiliesurilor si determina pestele sa le evite. O variata a pescuitului cu boiliesuri este pescuitul cu granule sau pelete. Se pot folosi cele produse de firme consacrate, care se vand in magazinele pentru crapisti, de preferinta cele de talie mica. Se poate nadi cu ele si se pot folosi si in carlig pe fir de par, la fel ca la boiliesuri, sau fixate de carlig cu mici elastice pentru nada (bait bands). Pentru cei descurcareti care nu se impaca cu pretul piperat al produselor de marca, din magazinele noastre se pot utiliza granule destine hranei pestilor in crescatorii. Pentru aceasta perioada rece, se recomanda boiliesurile usor digerabile (cum sunt cele pe baza de mancare pentru pasari) si peletele sau granulele cu continut redus de faina sau ulei de peste. Cele cu un continut ridicat (folosite la hrana pastravilor) sunt mai greu digerabile si se mai potrivesc mai bine in ape calde.

6. Cum scapam de mainile inghetate
Pe vreme rece, mai ales pe firul apei, sunt multi pescari (inclusiv subsemnatul) carora le ingheata mainile. Cand degetele nu te mai asculta, pescuitul devine un chin, orice schimbare a monturii sau chiar recuperarea si lansarea liniei facandu-se cu eforturi stanjenitoare si de multe ori grotesti. O pereche de manusi ajuta, dar ce te faci cand ai nevoie de degete cat mai libere si neinghetate, in conditiile in care este imposibil sa eviti pentru mult timp udarea palmelor? Exista varianta manusilor de neopren cu degete libere sau „rabatabile”, insa senzatia neoprenului ud pe epiderma nu este prea placuta si, in plus, neoprenul are dezavantajul ca, fiind elastic, strange pielea si impiedica circulatia sangvina periferica. Cand gerul musca si simti ca ai doua maini stangi (sau drepte, in cazul meu!), exista o varianta simpla. La inceputul partidei de pescuit, baga mainile in apa rece. Pe moment, senzatia este dura (nu se recomanda cardiacilor!), ti se taie respiratia, dar degetele se incalzesc ulterior, pentru ca este stimulata circulatia periferica si nu vei mai simti frigul pe toata durata partidei!

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

Adaugă Comentariu